HABER

Pele's Soccer (1981, Atari 2600)

Pele's Soccer (1981, Atari 2600)

Futbol dünyasının bir efsanesidir Pele... Bu isimden yola çıkaran geliştirilen Pele's Socceer'da en basit grafikler kullanılırken, futbolcular adeta noktalardan ibaretti.


1982 yılında geliştirilen Football Manager, futbol yönetimi simülasyonunun atası olarak da nitelendirilebilir. Sinclair ZX Spectrum bilgisayarlarda bu oyun, o yıllarda fenomen olmuştu.


1987 yılında ortaya çıkan Soccer, NES'in popüler olduğu o yılların efsane oyunlarından biriydi. Futbolcular artık noktadan ibaret değildi.


Bu oyunda futbol sahası tepeden görünürken, futbolcular da haliyle daha ufak çaplıydı.


Daha gelişmiş kontrol sistemiyle dikkat çeken Sensible Soccer, Kick Off'un egemenliği için de en büyük tehditti. Grafik kalitesi bakımından çok yetersiz olmasına karşın oynanabilirlik açısından bilgisayar tarihinin en iyilerinden birisi olarak gösterilen Sensible Soccer, halen futbol tutkunlarının özlemini çektiği bir oyun.


Championship Manager'ın ismi aslında birçok kişiye yabancı gelmeyecektir; zira bugün bile bu oyunun devam sürümlerini, daha gelişmiş bir formatta görebiliyoruz. İlk sürümü 1992 yılında PC'ler için geliştirilen oyun, o yıllar da efsane olmayı başarmıştı.


EA'nin futbol oyunu serisinin ilk halkası olan FIFA International Soccer, 16-bit renk derinliğindeki oyunların egemen olduğu dönemde oyunculara sunulmuştu. Oyunun bir diğer özelliği de futbol takımlarıyla lisans anlaşması bulunan ilk video oyunu olmasıydı.


Daha gerçekçi grafikler, iyileştirilmiş kontrollerle oyuncuların büyük beğenisini toplayan International Superstar Soccer, o yılların en iyi 2D futbol oyunuydu.


2D futbol oyunu ile birlikte futbol yönetim simülasyonunu da harmanlayan Sensinle World of Soccer, 1994 yılında ortaya çıkmıştı.


3D yani 3 boyutlu ilk futbol oyunu olan Virtua Striker, akıcı animasyon efektleri ve grafikleriyle de o yıllar büyük takdir toplamıştı.


Bu oyunla birlikte artık 4 oyuncu aynı anda futbol maçı yapabiliyordu. Gerçekçi atmosferiyle de dikkat çeken oyunda oyuncular golleri veya önemli pozisyonları da tekrar tekrar izleyebiliyor, farklı kameralarla sahayı görebiliyordu.


Nintendo 64 için yenilenen SuperStar Soccer 64, 3D animasyona sahip olmasının yanında akıcı grafikleriyle de öne çıkıyordu.


Premier Manager 97'nin ufak eklemelerle yenilenen sürümü olan Premier manager '98, takımındaki futbolculara antrenörlük yapabilmesine olanak veriyordu.


İçerisindeki müzik parçalarıyla sadece grafik değil müziğin de gücünü kullanan oyunda 16 farklı stadyum bulunuyordu.


İçerik olarak FIFA kurallarına aykırı ilk oyun olan This Is Football ile grafik kalitesi bir adım daha öteye taşınıyordu.


Konami'nin PES akımını başlatan ilk oyunu olan ve 2001 yılında geliştirilen Pro Evolution Soccer, daha zeki kalecilere sahip olmasının yanında akıl dolu pas kavramını nihayet bir futbol oyununa taşıyordu.


Sports Interactive tarafından geliştirilen Football Manager, daha kullanışlı bir kullanıcı arabirimine sahipken, daha gelişmiş bir oyun motorunu kullanıyordu.


Grafik kalitesi bir hayli iyi olan FIFA 08'de gelişmiş bir oyun motoru kullanılırken, bu oyunun ardından futbol oyunlarındaki değişim daha da artacaktı.


Oyunun atmosferi, futbolcuların gerçekçiliği, gelişmiş animasyon ve grafikler... FIFA 12, futbol oyunlarının geldiği son nokta...


PES'in son sürümü olan PES 2012, 2011 Ekim ayında raflardaki yerini aldı ve gelişmiş kontrol sistemiyle serinin en iyi oyunu oldu.

Kaynak: chip.com.tr

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler