HABER

Penis Eğriliği tedavi edilebilir (Penis Eğriliği Nedir)

Op. Dr. Murat Çeltik Penis Eğriliği nedir? Penis Eğriliği tedavi edilebilir mi? Konularına değindi

Penis Eğriliği tedavi edilebilir (Penis Eğriliği Nedir)

Doğuştan itibaren olan penis eğriliklerine ‘’konjenital penil kurvatur’’ ismi verilir. Penisin herhangi bir yöne doğru eğri olması ve bunun cinsel ilişkiyi engelleyecek boyutta ( 30 dereceden fazla) olması, cerrahi olarak düzeltilmesini gerektirir.

Penis eğriliği çocuk küçük yaşta iken tespit edilebilir, fakat büyük bir kısmı ilk cinsel deneyim zamanı olan genç erişkin dönemde başvururlar. Cinsel birleşmenin zor olması veya partnerde ağrı olması başvuru sebepleridir.

Penis eğrilikleri, idrar kanalı ağzının yanlış yere açılması olan hipospadias (idrar deliğinin penisin altına açılması) veya epispadias (idrar deliğinin penisin üstüne açılması) ile birlikte görülebilir. Bu durumlarda yukarı eğriliklerde epispadias görülürken, aşağı doğru eğriliklerde hipospadias görülür. Bazı penis eğriliği durumlarında idrar kanalı ağzı ile ilgili bir sorun olmamaktadır ve bu durumda sadece eğrilik söz konusu olabilmektedir.

Penis eğriliğinin sonradan ortaya çıkan şekli var mıdır?

Sonradan ortaya çıkan ve adına peyronie hastalığı olarak adlandırılan hastalıkta eğrilik yanında ağrıda olabilir. Tipik olarak 40-60 yaş arasında görülür.

Peyronie hastalığı penisin tunika albuginea tabakasındaki fibrotik kalınlaşmaya bağlı peniste şekil bozukluğu ve ağrı ile kendini gösterir. Peyronie hastalığı, zorlayıcı seks veya darbeye bağlı penisin tunika albuginea tabakasında yırtılma, kanama ve buna bağlı olarak fibrozis, kollagen birikimi ve nedbeleşmedeki enflamatuar süreçler sonucunda ortaya çıkar.

Sebepler arasında penis travması, kronik zorlayıcı hareketler, sertleşme tedavisi için kullanılan penise enjeksiyon tedavileri, vakum cihazı kullanımı, bağdokusu hastalıklarının varlığı sayılabilir.

Görüntüleme yöntemi olarak düz filmlerle plak büyüklüğü ve lokalizasyonu değerlendirilebilir. Penil doppler ultrason ile plak boyut ve yerleşimi ölçülebilir. İntrakavernozal ilaç uygulaması ile beraber penis kan akımı ve ereksiyon sağlanarak cerrahi planlama için ön değerlendirme yapılabilir.

Peyronie hastalığında hastalığın başlangıç tarihinden itibaren ilaç tedavileri uygulanır. Hastalık ilerleme sürecinin durduğu 12. aydan sonra eğer gerekiyorsa cerrahi işlem uygulanabilir. Hasta eğer varolan eğrilik ile cinsel birleşmeyi sağlayamıyorsa cerrahi olarak eğriliği düzeltici ameliyat prosedürler uygulanır.

Her Penis Eğriliğinin Cerrahi Olarak Düzeltilmesi Gerekir mi?

Doğuştan penis eğriliği olanlar doktora genelde 20’li yaşlarda başvururlar. Hastalar ilk geldiklerinde ilişkide zorlandıklarını, bazı pozisyonlarda ilişkiye giremediklerini, ilişki sırasında kendisinde ya da partnerinde ağrı olduğunu belirten şikayetlerle doktora başvururken, hastaların bir kısmı da hiç cinsel birliktelik yaşamadan eğriliğin ilişkiyi engelleyeceğini ya da eğrilikten rahatsız olmaları sebebiyle başvururlar.

Hastaların büyük kısmında aşağı doğru eğrilik olurken daha az kısmında yanlara doğru ya da yukarı doğru eğrilik olur. Eğrilik düzeyi çok hafiften çok ileri düzeye kadar olabilir. Eğrilik derecesi 30 derece ve üzerinde olanlarda operasyon gerekir, çünkü 30 derece ve üstünde ilişki sırasında penisin zorlanması ve kırılması ihtimali vardır.

Penis eğriliği ereksiyon sırasında eğriliğin fotoğrafı çekilerek değerlendirilebilir. Bazı hastalarda penise enjeksiyon yapılarak yapay ereksiyon sağlanarak eğrilik derecesi tespit edilebilir.

Penis Eğriliği Nasıl Tedavi Edilir?

Doğuştan penis eğriliklerinde tedavi cerrahidir. Eğrilik cerrahi müdahale ile düzeltilebilir. Ameliyata alternatif olabilecek bir medikal tedavi yoktur. Bu rahatsızlık kişide sadece cinsel ilişkide sıkıntı yanısıra psikolojik sorunlara da yol açabilir.

Penisteki eğriliğin düzeyi cinsel birlikteliği engelleyecek düzeyde ise ameliyat gerekir. Hasta cinsel ilişkide zorlanmıyor ve partneri ağrı duymuyor ise ameliyat gerekliliği yoktur. Ameliyatta birkaç teknik kullanılmaktadır.

Penis cildi penis köküne kadar sıyrılır, tunika albuginea tabakasına erimeyen dikişler ile plikasyon dikişleri atılır. Bazı tekniklerde tunikadan doku parçası çıkarılarak dikiş konur ve bu şekilde eğrilik düzeltilir. Sonradan ortaya çıkan eğriliklerde yani peyronie hastalığında yine aynı şekilde plikasyon dikişleri atılabilir, ayrıca greft dokuları kullanılarak kısa olan penis kısmına ekleme yaparak eğrilik düzeltilmeye çalışılır.

Eğer peyronie hastalığı olan kişide aynı anda sertleşme sorunu da varsa hastaya penis protezi takılarak şişirilebilir protezlerle eğrilikler plikasyon ve greft kullanılmadan düzeltilebilir.

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN muratceltik@mynet.com

Facebook: Murat Çeltik

Op. Dr. Murat Çeltik videoları için tıklayın

http://www.muradceltik.com/

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler