Penis kırılması, tıbbi ismiyle penis fraktürü, penis ereksiyon halinde iken künt travma sonucu penisin içinde kan dolarak sertliği sağlayan korpus kavernosumların yırtılması durumuna denir. Genelde ereksiyon halindeki penise direkt travma sonucu aniden peniste bir bükülme olmasına bağlı oluşur. Penis fraktürü zaman zaman cerrahi olarak dikişlerle yırtığın düzeltilmesini gerektiren acil bir durumdur. Hastalar peniste morarma, şekil bozukluğu gelişmesi, şişme belirtileriyle başvururlar. Travma sonrası eğer peniste şişme, morarma gibi anormallik olmaz ise hastalar doktora başvurmazlar.
Anatomik olarak penis kemik yapı içermez, 2 adet kavernöz cisim denen içinde kan dolması ile ereksiyonu sağlayan yapılar ve idrar kanalını(üretrayı) içeren spongioz cisimden oluşur. Penisin kırılması kavernöz yapıların ereksiyon esnasında kanla dolmasına bağlı gergin olduğu durumda travmaya uğraması ve yırtılması durumudur. Travmanın büyüklüğüne göre aynı anda spongioz cisimde zarar görür ve idrar yolu yaralanması(yırtılması) oluşabilir.
Penis kırılması(fraktür), zorlu cinsel ilişki, yataktan düşme, mastürbasyon sırasında veya cinsel ilişki sırasında penisin eğilmesine, zorlanmasına yol açan hareketlere bağlı olarak meydana gelir.
Cinsel ilişki sırasında penisi zorlayıcı hareketler, partnerin üstte olduğu pozisyonda sert hareketler sırasında peniste zorlanma olması fraktür (kırılma) ihtimalini artırır. Ayrıca peniste doğuştan veya sonradan gelişen eğrilik olması ilişki sırasında penisin zorlanmasına yolaçarak, penis kırılması(fraktür) ihtimalini artırır.
Penis kırılması en sık 35-40’lı yaşlarda görülür. Hastalar acil olarak başvururlar. Klasik olarak ani kırılma hissi, orta şiddette ağrı, aniden peniste yumuşama, peniste morarma ve şişlik oluşur. Penis kırılmada kanamanın etkisiyle ters tarafa eğrilik olur. Daha az olarak sertleşme bozukluğu, peniste eğrilik, , penis ucundan kan gelmesi(idrar kanalı yırtılmasına bağlıdır), kanlı idrar, idrar akımında azalma, idrar sıkışıklığıdır.
Penis kırılması şüphesi ile gelen hastanın fizik muayenesinde peniste şişlik, morarma, peniste eğrilik görülebilir. Penisi saran buck fasyası yırtıksa şişlik pelvik bölgeye kadar yayılırken sağlamsa penise sınırlıdır.
Penis kırılması olan hastalarda tanı genelde fizik muayene konulur, bazen ek testler yapılmasına gerek duyulabilir. Hastaların şikayetlerini ve fizik muayene bulgularını sıklık oranlarına göre şu şekilde sıralayabiliriz;
1.Kırılma sesi(hastaların %43)
2.Tunikada ele gelen şişlik veya deformite(%55)
3.Peniste eğilme (%83)
Hastaların kolayca yapılan ve maliyeti düşük olan Ultrason tetkiki ile değerlendirilmesi, tanının doğru konulması ve tedavi seçeneklerinden doğru olanın seçilmesinde yardımcı olur. Ameliyat yapılmasına gerek duyulmayan hastaların takibinde kullanılır. Ultrason sayesinde tanı konulma oranı % 86’dır. Magnetik rezonans tanı koymada en doğru görüntüleme yöntemidir.
PENİS FRAKTÜRÜ (KIRILMASI)TEDAVİSİ NASILDIR?
Penis kırılması şüphesi olduğunda mutlaka üroloji doktoruna acil olarak başvurulması gerekir. Hastanın fizik muayenesi ve tetkikleri sonucunda penis fraktür tanısı konulduktan sonra peniste gelişen deformite durumuna göre konservatif tedavi veya erken cerrahi müdahale ile yırtılan korpus kavernosum dokusunun tamir edilmesi şeklinde tedavi edilebilir.
Hastanın fizik muayenesinde peniste şişlik, eğrilik olması erken cerrahi yapılmasını gerektirirken, eğer hastada şişlik ve eğrilik yok fakat hasta kırılma sesi duyduğunu ve ağrı olduğunu tarifliyorsa konservatif tedavi verilmesi daha uygundur. Penis ucundan kan gelmesi , idrar yapamama gibi durumlarda idrar yolu yaralanması ihtimali düşünülerek cerrahi müdahale yapılması gerekir.
Ameliyat esnasında yırtılan veya yaralanan dokular tamir edilir, eğer damarsal yaralanma varsa mikrocerrahi ile damar anastomozu yapılması da gerekebilir.
Erken dönemde ameliyata gerek duyulmayıp konservatif tedavi verilen hastaların kontrollerinin sık aralarla yapılması gerekir, hastalarda zaman zaman geç ortaya çıkan bir sorun sebebiyle cerrahi müdahale gerekebilir.
Penis kırılması (fraktürü) sağlık sistemine daha kolay ulaşılabildiği günümüzde daha sık görülmektedir, önceleri doktora ulaşma imkanının olmadığı dönemlerde de görülse bile hastalar doktora gidemedikleri için raporlanan hasta sayısı düşüktü. Buna bağlı olarak komplikasyon oranı da muhtemelen daha yüksekti. Günümüzde tedavisinde erken cerrahi müdahalenin önerilmesi penis kırılmasında (fraktürü) iyileşme süresini kısaltmıştır.
Penis fraktürünün(kırılması) en sık sebebi zorlayıcı cinsel ilişki ve penise yönelik manipülatif hareketlerdir.
Soru ve görüşleriniz için: **muratceltik@mynet.com
**
Facebook: Murat Çeltik
Op. Dr. Murat Çeltik videoları için tıklayın
Op. Dr. Murat Çeltik kimdir?
Androloji, Endoüroloji, Üroonkoloji
Unvanı : Operatör Doktor
Doğum Tarihi : 1972
Tıp Fakültesi : Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Uzmanlık Eğitimi : İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji
Uzmanlık Sonrası Görevler :
-İstanbul Tıp Fakültesi Androloji Bilim Dalı (Ekim 2005 –Nisan 2006)
-Özel Yenibosna Safa Hastanesi (Temmuz 2007 – Ocak 2008)
-Özel Medicalpark Bahçelievler Hastanesi (Şubat 2008 – Temmuz 2009)
-Özel Florence Nigthingale Çağlayan Hastanesi (Aralık 2010 – Ocak 2012)
Üyesi Olduğu Kurum ve Dernekler :
-İstanbul Tabip Odası
-Türk Üroloji Derneği
-Türk Androloji Derneği
Yabancı Dil : İngilizce