Bu durum ürolojik bir acil durumdur. Penis bir kemik olmadığı için aslında olay kırılma değil, ereksiyonu sağlayan dokuları çevreleyen kılıfın(tunika albuginea) yırtılmasıdır.
Özellikle zorlamalı cinsel ilişki, anal ilişkiler, değişik cinsel pozisyonların denenmesi, mastürbasyonda kontrolsüz manipülasyonlar sırasında penisin ereksiyon halindeyken bükülerek bu kılıfın yırtılmasıyla oluşur. Ereksiyonu sağlayan kavernöz dokuların içini doldurmuş olan kan, kılıfın yırtılmasıyla cilt altına doğru hızla yayılarak penisin morarmasına ve deformiteye(şekil bozukluğuna) yol açar.
Tam da bu yırtılma esnasında, bir ses hissedilir. Cilt altına doğru olan bu kanama bazen tüm penisi, skrotuma(torbayı) ve genital bölge civarına yayılır. Penis patlıcan vari bir renge bürünür ve ödem nedeniyle de şişer. Penis kırılmaları penis ereksiyon halindeyken olur, normal durumunda kırılma olması beklenmez. Hastaların kendi ifadeleri bile tanıyı olguların çoğunda koymaya yeterlidir. Tanı hastanın öyküsü ve fizik muayenesi ile konulur. Muayenede kırılma olan tarafta kan birikmesi ve peniste karşı tarafa doğru eğilme, şişlik, morarma saptanır. Şiddetli kırılmalarda ise idrar yolu kanaması ve yumurtalıklarda kan birikmesi görülebilir. Tanıda kuşku olursa ultrasonografi, kavernosografi MR gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılabilir.
Penis kırılmasının tedavisinde dünyada genellikle kabul edilen görüş, en kısa sürede acil ameliyat ve yırtılan dokunun onarımıdır. Sonrasında da antibiotik ve anti enflamatuar ilaçlar uygulanmasıdır Daha az olmakla birlikte ameliyatı savunmayan uzmanlar da bulunmaktadır.
Penis kırığı tedavi edilmezse peniste şekil bozukluğu, ağrılı sertleşme, cinsel ilişkide zorluk, sertleşme problemi, idrar yolunda bölgesel genişleme, kanama bölgesinde Peyroni hastalığı adı verilen sert şişlikler oluşabilir.
Penis kırılmalarından korunmak için cinsel ilişki sırasında ani ve ters hareketlerden kaçınılması, penis sertleşme halindeyken kıvrılmaması gerekir.
Kırılmalar haricinde Peniste Eğrilik görülebilir. Penis eğrilikleri ikiye ayrılır: Doğuştan(konjenital) ve Edinsel olanlar.
1) Doğuştan olan penis eğrilikleri genellikle erkeğin cinsel aktif sürece girdiği ve penis boyutlarının geliştiği ergenlik çağında belirginleşir. Penis'in yapısını oluşturan iç dokularında kısmi doku yapışıklıkları nedeniyle yapışıklığın bulunduğu yöne doğru eğriliğiyle görülür. Özellikle ergenlik çağında penis'in boyutlarının büyümesiyle ortaya çıkar. Eğriliğin derecesine göre penisin şekli cinsel ilişkiyi zorlaştırmasını veya ilişkiye engel olacak düzeyde olabilir. Tanı, ereksiyon halindeki penis'in durumunu gözle görülmesi ile rahatlıkla konur.
Tanıyı genelde bu çağdaki erkekler kendi gözleriyle eğriliği fark ederek kendileri koyar. Hastaların özel ortamlarında penislerinin sertleşmesi ve bunu kendi çektikleri fotoğraflarla doktorlarına göstermeleri, tanıdaki önemli basamaklardan biridir. Doğumsal penis eğriliklerinin tedavisi mümkündür ve ameliyattır. Bu durum aslında biraz da penis estetik ameliyatı gibi de değerlendirilebilir.
2) Edinsel penis eğriliklerinin en yaygın olanı Peyronie hastalığıdır. Penisteki ereksiyonu sağlayan yapıları çevreleyen kılıfsı dokuda kollajen denilen bir maddenin birikimi ile bu dokuda plak tarzında sert alanlar oluşmasıyla karakterize bir hastalıktır. Genellikle 40 yaşından sonra görülür. Bazı genetik etkenler, zorlamalı cinsel ilişki sonrası küçük damarlarda meydana gelen kanama odaklarının iyileşme sürecindeki hücre ve doku yenilenmesi veya E vitamini yetersizliğinin, bazen de şeker hastalığının neden olduğu gibi hipotezler vardır.
Hastalığın ilk döneminde sertleşme sırasında ağrılar ve peniste eğrilik meydana gelir. Bu dönemde uygulanan ilaç tedavileri genelde %30-40 arası başarılı olur. 12-18 ayı kapsayan birinci dönem tamamlandıktan sonra Peyronie hastalığının kronik dönemi başlar. Bu dönemde eğrilik iyice artar. Eğriliğin derecesi bazen 150 derecenin bile üstüne çıkabilir. Bu dönemde sertleşme sırasındaki ağrılar azalır veya kaybolur.
Hastalar eğriliğin şiddetine bağlı olarak cinsel ilişki sırasında oldukça zorlanırlar. Hastanın ereksiyon sorunu yoksa, eğriliği düzeltmek için gene bazı cerrahi teknikler uygulanır ve genelde de bu ameliyatlar başarılı sonuç verir. Bazı cerrahi tekniklerin uygulanmasından sonra bazen peniste 1-2 cm lik kısalmalar olabilir. Bu yüzden penisin boyutlarına göre cerrahi tekniğin seçilmesi uygun olacaktır. Peyronie'nin ileri dönemlerinde ciddi anlamda ereksiyon sorunu da ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda uygulanacak tedavi, penil protezlerdir (Mutluluk çubuğu) ve kesin tedavi çözümüdür.
hhattat@hattathospital.com