HABER

Pentagon'da asker hesabı yapılıyor

WASHINGTON (İHA) - Amerikan birliklerinin seçimler sırasında sayının artırılıp artırılmayacağı bilinmiyor. ABD Savunma Bakanlığı, Irak'ta seçimler sırasında olası şiddet eylemlerinin önlenmesi için şu anda Irak'ta bulunan birliklerin yeterli olup olmadığını tartışıyor. Ancak bu konuda farklı senaryolar gündemde.

Irak'a yönelik askeri operasyonun ilk gününden beri merak edilen, sadece savaşı kazanmak değil, barışı da sağlayabilmek için gönderilen Amerikan birliklerinin yeterli olup olmadığı sorusu. Washington'da bu tartışma hala devam ediyor. Çatışmaların başlamadan bu iş için en az 250 bin askerin yıllarca Irak'ta konuşlanması gerektiğini açıkça dile getiren yüksek rütbeli bir Pentagon generali bu söylemi nedeniyle kısa süre sonra emekliye ayrılmıştı.

ABD'nin şu anda Irak'ta bulundurduğu askerlerin sayısı 138 bin. Bu askerlerin, normal koşullarda 10 aylık görevden sonra yeniden ülkelerine dönmesi gerekiyor. Konuşlanma süresinin 2 ila 3 ay uzatılması halinde ise askerlerin sayısı kısa bir zaman dilimi için ancak 141 bine ulaşıyor. Ancak böyle bir uzatmanın, asker aileleri üzerinde meydana getireceği olumsuz etki kimsenin işine gelmiyor.

Seçimler öncesi askerlerin görev süresinin uzatılıp uzatılmayacağı ise henüz bilinmiyor. Bu yöndeki sorulara Irak'taki Amerikan birliklerinin sözcüsü General Lance Smith, askerlerin görev süresinin uzatılması gibi bir planın bulunmadığını, yine de bunu ihtimal dışı bırakmanın doğru olmadığı şeklinde yanıt verdi. Ocak sonunda seçimlerin güvenliğini garanti altına almak hedefiyle Felluce'ye düzenlenen askeri operasyon, Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından amacına ulaşan başarılı bir askeri adım olarak lanse ediliyor. Ancak bu arada herkes, iş bittikten sonra birliklerin daha uzun süre bu bölgede kalması gerektiğini, aksi halde direniş grupların geri dönüp mevzileri yeniden ele geçireceğini biliyor. Amerikan askeri yetkilileri de zaten durumun gerektirdiği sürece Felluce'de kalınacağını dile getiriyor.

Şu günlerde Amerikan Savunma Bakanlığı'nda tartışılan farklı senaryoların hepsinde tek hedef, seçimlerin planlandığı gibi 30 Ocak tarihinde yapılabilmesi için güvenliğin istikrar kazanmasını sağlamak. Bu amaçla şu anda ülkelerinde ya da Avrupa'da yedekte bekletilen bazı bölüklerin Irak'a kaydırılması, asker sayısının en fazla 145 bine ulaşmasını sağlayacak.

Brookings Enstitüsü'nden Michael O'Hanlan, yeni gelecek birliklerin saldırı yeteneğine bile sahip olması gerekmediğini, bunların görevlerinin bekçilikten ve devriye gezmekten öte gitmeyeceğini belirtiyor. Beyaz Saray'ın bunları hesaplarken tek şu amacı ise Ocak sonundaki seçimlerin selametle gerçekleşmesinin ardından, böylece Irak'ta savaş sonrası üstlenilen siyasi misyonun da başarıyla tamamlandığını deklare edebilmek.

En Çok Aranan Haberler