HABER

Perakende cirosunun 199 milyar dolar olması bekleniyor

İSTANBUL (İHA) - Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) ve PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye tarafından hazırlanan rapor göre, 3.7 milyon metrekarelik satış alanına ulaşan perkakende sektörünün, 2010 yılında 199 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor.
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) ve PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye tarafından hazırlanan rapor, perakende sektörünün Türkiye ekonomisi üzerindeki çarpıcı etkilerini ortaya koyuyor. Raporun detayları, AMPD Başkanı Nuşin Oral, AMPD Yönetim Kurulu Üyeleri ve PwC Türkiye Perakendecilik ve Tüketiciye Yönelik Ürünler Sektörü Lideri Adnan Akan'ın katıldığı basın toplantısında sunuldu.

Basın toplantısında bir konuşma yapan AMPD Yönetim Kurulu Başkanı Nuşin Oral, perakendenin, Türkiye ekonomisinin geleceğini şekillendirecek sektör olduğunu her fırsatta belirttiklerini, ancak bu söylemin kabul edilmesi için gerekli bilimsel göstergeler ve analizler olması gerektiğini iletti.
Hazırlanan "Türk Perakende Sektörünün Değişimi ve Ekonomi Üzerindeki Etkileri" raporunun gerek kamuoyu gerek devlet gerekse sektördeki tüm yöneticiler için bir referans çalışma olacağına inandıklarını belirten Nuşin Oral, "Bu rapordan elde ettiğimiz veri ve bilgilere dayanarak, Türkiye perakende sektörünün bir değişim sürecinde olduğunu ve gelenekselden organize perakendeye geçiş sürecinin hızlanmasının ekonomi üzerinde de etkilerini göstermeye başladığını gözlemliyoruz. Dolayısıyla çok rahatlıkla, 21. yüzyılın ilk çeyreğinde dönüşümün motoru perakende sektörü olacak diyebiliriz" dedi.

Raporun sunumunu yapan ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan PwC Türkiye Perakendecilik ve Tüketiciye Yönelik Ürünler Sektörü Lideri Adnan Akan, "Perakende sektörü ekonomiyi çok farklı kollardan etkiliyor. Her yıl yaklaşık 750 bin kişinin işgücüne katıldığı Türkiye'de perakende sektörü özellikle yüksek öğrenim göremeyen genç nüfus için geniş çapta iş olanağı sunuyor. Rapor perakende sektörünün tarımdan, ekonominin kayıt altına alınmasına tedarikçiler ve KOBİ'lerden doğrudan uluslararası yatırımcılara kadar farklı alanlarda ekonomiye sağladığı katma değerini ortaya koyuyor" diye konuştu. AMPD, perakende sektörünün, istihdam, eğitim, sosyal güvence ve gençlere uzmanlaşma alanlarında sunduğu fırsatların önemini ortaya çıkarmak üzere PwC Türkiye ile birlikte hazırladığı raporda perakendenin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini araştırdı.

PAREKENDE SEKTÖRÜ 2.5 MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR
Enerji, eğitim ve sağlıktan sonra Türkiye'nin dördüncü büyük sektörü olan perakendede günümüzde yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin istihdam edildiği ifade edilen raporda, Türkiye'nin 27.3 olan yaş ortalamasına sahip olan genç nüfusu ve perakende sektörünün 2006 yılında 137 milyar dolarlık bir ciroya ulaşmasının, sektörün ekonomi üzerinde varolan ve potansiyel etkilerinin bir göstergesi olduğu, 3.7 milyon metrekarelik satış alanına ulaşan perakende sektörünün 2010 yılında 199 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmasının beklendiği kaydedildi. AMPD ve PwC Türkiye'nin perakende sektörünün hafızasını oluşturmak ve gelecek dönemlere ışık tutmak amacıyla birlikte hazırladığı "Türk Perakende Sektörünün Değişimi ve Ekonomi Üzerindeki Etkileri" başlıklı rapor, potansiyel yatırımcılara, perakendecilere, düzenleyicilere ve diğer paydaşlara günümüze dek eksikliği hissedilen kapsamlı verileri sunarak, Türkiye'deki geleneksel ve modern perakendecilik sektörünün mevcut durumunu ve sektör hakkında geleceğe yönelik öngörüleri analiz ediyor. Yatırım ortamındaki son mevzuat değişiklikleri hakkında da bilgi sağlayan rapor, modern ve organize perakendecilik sektörünün ekonomik, sosyal ve kültürel altyapısını incelerken yerel ve küresel oyuncular için yatırım firsatlarının da altını çiziyor.

En Çok Aranan Haberler