HABER

Perakende sektörü iştah kabartıyor

Deloitte, perakende sektörü hakkında sekizincisini yayınladığı "Perakendede Küresel Güçler" başlıklı raporunda, sektörün dünyadaki en büyük firmalarını sıralayarak, performansını değerlendirdi. Perakende sektörünün son iki yılda devleşmesi Deloitte'un raporuna da yansıdı. Geçtiğimiz yıl 200 büyük firmanın yer aldığı raporda bu yıl 250 firmanın ismi geçiyor. Rapora göre perakendenin tüm dünyadaki en büyükleri Amerikan Wal-Mart ve Fransız Carrefour.

Ekonomik göstergelerdeki iyileşmeler, şirketlerin karlılıklarını da olumlu yönde etkiliyor. Büyümeye bağlı olarak tüketicilerin eline daha fazla nakit geçmesi ve alım gücünün artması, perakende sektöründe hem karlılığı artıran, hem de trendleri belirleyen bir unsur. Perakende sektörü temsilcileri alım gücü yüksek grupları hedeflerken, demografik eğilimlere yoğunlaşıyor.

Sektördeki olumlu iklimle şirketlerin nakit pozisyonlarının güçlenmesi, evlilikleri ve satın almaları da teşvik ediyor.

Perakendecilerin karlı büyümelerindeki bir diğer önemli etkeni de teknoloji oluşturuyor. Perakendecilik, teknolojiye yatırım yapan sektörlerin başında geliyor. Tedarik zinciri yönetimi, mal çeşitliliğinin optimizasyonu ve müşteri yönetim sistemleri şirketlerin karlılığını artırıyor. Teknoloji, bu unsurların doğru uygulanmasında etkili bir araç olma özelliği taşıyor.

Deloitte Sorumlu Ortağı Ömer Tanrıöver perakende sektöründe uluslararası pazarların umut vaat eden bir büyüme içinde olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Perakende sektöründe karlılığı teknoloji, doğru zamanlama ve demografik yapıyı doğru analiz etme etkiliyor. Büyümede fiyat avantajından çok tüketiciyi elde etmek önem taşıyor. Farklılaşmak ve bu amaçla teknolojiyi kullanmak bu noktada önem kazanıyor. Türkiye'de özel kredi kartlarının ve taksit uygulamasının yaygınlaşması, farklılaşmaya duyulan ihtiyacı gösteriyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye'de perakendecilerin giderek daha fazla markalaşmaya yöneleceklerini tahmin ediyoruz."

Gıda, perakendecilik sektörünün değişmeyen baskın alanı

Deloitte'un raporunda yer alan 250 firma içinde, her 10 firmadan 9'u gıda perakendeciliği alanında faaliyet gösteriyor. 250 firmadan 118'i perakendenin gıdayla ilgili alanlarında yer alıyor. Tablo, perakendede gıda alanının halen baskın olduğunu gösteriyor.

47 sayfalık rapor, perakende sektörü hakkında, bölgelere göre değerlendirmeleriyle doyurucu bir kaynak sunuyor. Rapor ayrıca tüm dünyada faaliyet gösteren perakendecilerin önümüzdeki dönemde karşı karşıya oldukları konuları 10 başlık altında veriyor. Bu bölümde firmaların, perakende alanında dünya pazarlarında yaşanan kıyasıya rekabette başarılı olabilmesi için ekonomi, pazarlama ve teknoloji alanlarında üstesinden gelmek zorunda oldukları konulara değiniyor.

Farklılaşma, küreselleşme ve İnternet, perakende sektörünün önümüzdeki dönemde önemle üzerinde durması gereken konuların başında geliyor. Farklılaşmada CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) önemli rol üstleniyor. Küreselleşme ise perakendecilik için kaçınılmaz olarak değerlendiriliyor. Raporda yer alan 250 büyük firma ortalama olarak 5.5 ülkede varlık gösteriyor. Beş yıl öncesine kadar bu oran 4.5 ülke ile sınırlıydı.

Dünya çapında İnternet erişiminin artması on-line alışveriş oranında bir patlama yarattı. Tüketicilerin alışverişe zaman bulmakta zorlanması ve her ihtiyacın tek bir yerden karşılanmasına olan talep alışverişte İnternet'in de önemini artırdı. Çok kanallı perakendecilik tüketiciler arasında gitgide büyük popülarite kazanıyor. Ancak, bilgisayar korsanları ve dolandırıcılar İnternet üzerinden alışverişin önündeki en büyük engelleri oluşturuyorlar.

En Çok Aranan Haberler