Ergenekon davasının tutuklu sanığı Doğu Perinçek, 30 Temmuz 2008 tarihinde Yargıtay tarafından AK Parti'nin laiklik ve Cumhuriyet karşıtı eylemlerin ekseninde olduğu için yasadışı olduğuna karar verildiğini söyledi. Perinçek, "Davada cebir ve şiddet ile hükümeti yıkmaya çalışmakla suçlanıyoruz. Hukuki yollardan yasadışı olan AKP'yi yıkacağız. Bunu herkes bilsin." diye konuştu.
Ergenekon davasının bugünkü oturumunda İşçi Partisi Genel Başkanı tutuklu sanık Doğu Perinçek savunma yaptı. Duruşma başlamadan önce bina içine alınan bazı izleyicilerin "Her yer Taksim, her yer direniş" diye slogan atmaları dikkat çekti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Ergenekon davasının 310'uncu duruşmasında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Doğu Perinçek, Tuncay Özkan ve Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 52 tutuklu sanık duruşmada hazır bulundu.
Duruşmaya katılan 10 tutuksuz sanıktan Yalçın Küçük, Sami Hoştan, Mustafa Koç ve Yüksel Dilsiz ise Ergenekon davası haricinde yargılandıkları başka davalardan tutuklu oldukları için tutuklu sanık bölümünde yer aldı.
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 14 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.
Sanıklar ile avukatların kimlik yoklamalarının yapılmasından önce Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, izleyici bölümünü dolduran ve çoğu partili olan izleyicilere olası taşkınlıklar için uyarıda bulunarak tepki göstermemelerini istedi.
Duruşmaya İşçi Parti Genel Başkanı Doğu Perinçek'in savunması ile başlandı. Savunma yapıp yapmayacağı sorulan Perinçek, dava dosyasının binlerce sayfayı bulması ve yoğunluğu nedeniyle savunmasına hazırlanamadığını ama kendisine savunmasını hazırlaması için verilen sürede yaptığı hazırlıklarla bazı beyanlarda bulunacağını söyledi.
İlk Ergenekon iddianamesinde 'Darbeye teşebbüs' suçlamasının yapıldığını ve bunun da Ergenekon terör örgütü ekseninde yapılmaya çalışıldığının iddia edildiğini söyledi. Ancak örgüt suçlamasının tutmadığını öne süren Perinçek, daha sonra hazırlanan iddianamede darbeye teşebbüs suçlamasının ön plana alındığını söyledi. Dava konusu örgütün ispat edilemediğini de iddia eden Perinçek, "Öyle bir örgüt ki ne başı ne sonu belli. Toplantıları, programları ya da eylemleri olmayan bir örgüt." dedi.
PERİNÇEK, TOPÇU KIŞLASI ÖRNEĞİ İLE SAVUNMA YAPTI
Perinçek, iddia edilen eylem girişimine ilişkin net bir tarih verilemediğini belirterek, bunun da ortada böyle bir suç olmadığının göstergesi olduğunu söyledi. Ceza davasının temel dayanaklarından birinin de suçun zamanını gösterilmesi olduğunu kaydenen Perinçek, “2 bin küsür sayfa var ancak bunu çöpe atacaksınız. Elle tutulur bir eylemden de bahsedilmiyor. Hepimizin suç tarihine bakın tutuklandığınız tarihler yazıyor. Böyle bir şey olamaz. Bakın 31 Mart irticanın ezildiği tarihtir. İrticanının ezildiği 14 Nisan 1909 tarihi 2. Abdülhamit’in Topçu Kışlası'nda devrildiği, tahttan indirildiği bir tarihtir, işte bu somut bir tarihtir.” dedi.
Perinçek, "Yok efendim Ecevit'i hastaneye götürmüşler, Ecevit'i hastaneden getirmişler, hastanede de şunları yapmışlar gibi sözlerle suçlamalar yapıldı. Bunun darbeye teşebbüs ile ne alakası var. Darbeye teşebbüs olmuş da Hilmi Özkök bunu engellemiş deniliyor. Hilmi Özkök ifadesinde böyle bir girişim olduğundan haberi olmadığını dile getirdi." ifadesini kullandı.
'HALK CEZA KESİYOR'
Doğu Perinçek, son günlerde yaşanan Gezi Parkı olayları ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. AK Parti'nin 30 Temmuz 2008 tarihinde laikliğe karşı yapılan eylemlerin odağı olduğuna karar verildiğini belirten Perinçek, "Yargı, AKP'nin yasadışı olduğuna karar verdi ama infaz edemedi. Bunun karşılığı para cezası olabilir mi? O zaman bunu halk hareketiyle çözeceğimizi söylemiştik. Şimdi halk cezayı kesecek. AKP'yi yıkma eylemi başladı. Bugün halk cezayı kesiyor. Bu, iki yılda sonuçlanacaktır." diye konuştu.
Perinçek, "Atatürk’ün Nutku’nu, ruhunu ortaya koyan bir gençlik var. Halkı arkasına aldı. Tavayla tencereyle, cumhuriyeti yıkmaya çalışanları yıkacak. Onlar TC’yi kaldırmak istiyorlar. Siz burada Türk Milleti adına yargılama yaptığınızı söylüyorsunuz onlarda bu milleti yıkmaya kararlılar. Ancak Türk milletinin ayakları altında kalacaklar. Bakın bunlar hukukta tam girişim olarak yer bulur." şeklinde konuştu.
'AKP HÜKÜMETİNİ YIKACAĞIZ, BUNU HERKES BİLSİN'
Kapatma davası kararı nedeniyle AK Parti hükümetinin yasadışı olduğunu savunan Perinçek, "Yargıtay tarafından yasadışı olduğuna karar verilen AKP'yi cebir ve şiddet kullanarak yıkmaya teşebbüs etmekten bahsediliyor. Ortada cebir ve şiddet yok ama evet biz yasadışı AKP'yi ortadan kaldıracağız, yıkacağız. Zaten hukuken olması gereken de budur. Biz bu hükümeti yıkacağız. Hukuki yollardan yapacağız. Bunu herkes bilsin. TC'yi yıkmaya çalışanlar bugün Türk milletinin ayakları altında eziliyorlar. Burada işlenmez bir suç vardır." dedi.
Perinçek, 'Recep Tayyip Erdoğan'ın 36 itirafı' başlığıyla hazırladığı bölümde ise Türkiye'nin doğusunda Diyarbakır eksenli bir oluşumun Amerika'nın isteği ile oluşturulmaya çalışıldığını ve bunu da Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dile getirdiğini iddia etti. Duruşma Perinçek'in savunması ile devam ediyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz