HABER

Perre antik kent'te kazı çalışmaları

ADIYAMAN (İHA) - Kommagene Uygarlığı'nın 5 büyük kentinden biri olan Perre Antik Kent'in tamamen gün ışığına çıkarılması için Avrupa Birliği (AB) fonlarından ve UNİCEF'ten destek aranıyor.

Adıyaman Valiliği tarafından Avrupa Birliği Kültürel Mirasın Gelişmesi için hazırlanan projeler içinde bulunan 'Perre Antik Kent Kazı ve Restorasyon Projesi' kabul görmeyince yetkililer, Perre Antik Kent'te yapılacak kazılar için AB fonları ve UNİCEF gibi kuruluşlardan destek bekliyor. 400 dekar üzerine kurulu olan Perre Antik Kent'te yerel imkanlarla sadece 45 dönümlük alanda kazı ve temizleme çalışmaları yapılabildi. Bölgenin kuzeydoğusunda yapılan kazı çalışmalarında 13 galeri açıldı ve bu galerilerde çok sayıda eser ve mezar ortaya çıktı.

Adıyaman Valisi Hikmet Tan, Perre Antik Kent'te bulunan kaya mezarlarının sosyal yapısının başka hiçbir yerde olmadığını belirterek, "Kommagene uygarlığının vazgeçilmez şehri olan Perre Antik kentteki kaya mezarlarında o dönem insanlarının sosyal yapılarına rastlamak mümkün. Zengin insanlara ayrı, fakir insanlara ayrı mezarlar yapılarak ayrı bölgelere mezarlıklar yapılmış. Bu özellikte başka bir ören yeri bulamazsınız. Adıyaman'a gelen turistler Perre'ye mutlaka uğruyor. Valilik olarak yerel kazılarda Özel İdare bütçesinden finans sağlıyoruz; fakat geniş katılımlı bir kazı çalışması için projeler hazırlayıp AB fonları ve UNİCEF gibi kuruluşların finansman desteğini alarak kazı yapılması gerekiyor. Bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Nemrut Dağı, Atatürk Barajı ve 150 tarihi ören yerini içinde barındıran Adıyaman'ın turizmde parlayan yıldızı haline gelen Perre Antik Kent'e gelen yabancı turistler, hayranlıklarını gizleyemiyor. Finlandiya'dan Perre'yi gezmeye gelen Hanna Saarinen, Perre Antik Kent'in gezilmesi ve görülmesi gerektiğini belirterek, "Burayı böyle beklemiyordum; fakat burası harika bir yapıya sahip. Kendi memleketime gidince arkadaşlarıma mutlaka buraları görmesini tavsiye edeceğim" dedi.

Kommagene, Roma ve Bizans dönemlerine ait mimari yapıların olduğu bilinen Perre Antik Kent toprak altında kalarak üzerine yeni yerleşim birimleri kurulmuş. Perre Antik Kent alanında bulunan kaya mezarların büyük kayaların oyularak oda ve lahit mezarlar halini aldığı belirtiliyor. 400 dekar alan üzerine kurulu olan Perre Antik Kent tamamen dağ görüntüsü içeriyor. Toprak altında kalan ve yıllarca ihmal edilen Perre Antik Kent 2001 yılında yerel imkanlarla Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kazılarla canlandı. 2001 yılında başlatılan kazı ve temizleme çalışmaları, 2002 ve 2004 yılında devam etti. 2001 yılında yapılan kazılarda 70 sikke, 70 arkeolojik olmak üzere toplam 140 eser, 2002 ve 2004 yılında 20 sikke ile 30 arkeolojik eser olmak üzere toplam 50 eser çıkartıldı.

En Çok Aranan Haberler