Öyle ki peçeteden yoğurt kaymağı, talaştan baharat, domuz kanıyla renklendirilmiş çaylara kadar o korkunç görüntüler önümüze serilir.
Hayatlarımızı devam ettirebilmek için tüketmemiz gereken yiyecek maddelerini ekonomik hedeflere ulaşmak için her türlü yolu kullanarak bozmak gıda terörü olarak adlandırılıyor. Bu terör de uzun yıllardır artarak devam ediyor. Gazeteci Uğur Dündar’ın 80’li yıllardan itibaren gözümüzün önüne sermeye başladığı ve çoğu zaman komik diyaloglara da dönüşen akıl almak gıda terörü yöntemlerinde neler neler görmedik.
Medyaya yansıyan son bilgilere göre, karpuz kabuğundan cacık, peçeteden yoğurt kaymağı yapılıyor. Bazı restoran ve büfeler et dönerde soya kıyması, tavuk ve hindi eti kullanıyor. Sahte dönerin içine ayrıca hayvanların iç organları, bağırsak, hayvan tırnağı, tavuk kırıntıları da katılıyor. Tüm bu 'karışım' anlaşılmasın diye lohusa şerbeti ile de renklendiriliyor.
Dönerin içinde neler var neler
Haberlere göre, bazı restoran ve büfeler dönerin için hayvanların iç organları, hayvan tırnağı, bağırsak, tavuk tırnağı, tavuk ve hindi eti karıştırıyor. Bu karışımlar anlaşılmasın diye de lohusa şerbeti ile renklendirip kıymanın içine katıyor. Ayrıca bazı restoranlarda maliyeti düşürmek için tavuk derileri kullanıyor, bir kısmı ise marketlerde son kullanma tarihi geçen tavukları toplayıp dönere ekleyerek sağlığımızı tehlikeye atıyor.
Peçeteden yoğurt kaymağı
Pes dedirtecek bir başka gıda hilesi ise kaymaksız yoğurtlarda yaşanıyor. İnce peçeteler kaymaksız yoğurt üstüne yayılarak kaymaklı diye satılıyor.
Karpuz kabuğundan cacık
Karpuzun yeşil olan kabuk kısmı doğranarak salatalık yerine cacık içinde kullanılıyor.
Bu arada, gıda hileleri arasında baharatlar da unutulmamış. Yemeklerde sık kullanılan karabiber, kırmızı biber ve pul bibere dal, çöp, yaprak gibi maddeler öğütülerek karıştırılıyor ve ucuza satılıyor.
Gıda terörünün listesinde bugüne kadar öne çıkan hilelerden bazıları;
Antep fıstığı yerine bezelye ve yeşile boyanmış yer fıstığı kullanılıyor.
Son kullanma tarihi geçmiş küflenmiş peynir eritilip kalıplara dökülerek kaşar veya krem peynir yapılıyor.
Salam, sosis ve sucukların içine deri, sakatat ve baharatlandırılmış soya karıştırılıyor.
Boyanmış iç yağdan kıyma yapılıyor.
Zeytinyağına rafine ayçiçeği, kanola ve fındık yağı karıştırılıyor.
Sütün yağı alınarak yağ yerine margarin karıştırılıyor.
Zeytinler kimyasal boya ile renklendiriliyor.
Baharatlara özellikle de toz ve pul bibere kiremit tozu, kurutulmuş ot ve saman karıştırılıyor.
Ballara tatlandırıcı ve şeker karıştırılıyor
Renklendirici ve domuz kanıyla renklendirilen kaçak çay imalı yapılıyor.
Metil alkol katılarak sahte içki imal ediliyor.
Pekmez su katılarak çoğaltılıyor.