Adı çoğu kişi için yabancı bir kavram olsa da pestisitler, gündelik yaşamda sıkça karşılaşılan kimyasal maddelerden biridir. Tarım alanında sebze ve meyvelerin zararlılardan korunarak sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlarken, aynı zamanda yaşam alanlarında görülen zararlı mikroorganizmalardan ve haşerelerden arınmayı da kolaylaştırır. Ancak faydalı taraflarının yanı sıra pestisitlerin yanlış veya bilinçsiz kullanımı insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturabilir.
Pestisit, tarım ve diğer alanlardaki zararlı organizmaları (böcekler, yabancı otlar, mantarlar ve benzeri) kontrol altına almak veya ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasal bileşenlerin genel adıdır. Tarımda pestisitler, ürün verimini artırmak ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla yaygın olarak tercih edilir. Pestisit çeşitleri arasında böcekleri öldüren insektisitler, yabancı otları yok eden herbisitler, mantarları engelleyen fungisitler ve kemirgenlerle mücadele eden rodentisitler yer alır.
Bu maddelerin insanlar üzerindeki etkileri, çeşitli sağlık risklerini beraberinde getirebilir ve olumsuz yönde etkiler. Ortaya çıkabilecek sağlık sorunları kullanılan pestisitin türüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bazı pestisitler kanserojen özellikler taşıyabileceği gibi bazıları ise sinir sistemini olumsuz yönde etkileyebilir.
Pestisitlerin anlık etkileri "Pestisit zehirlenmesi" olarak adlandırılır ve genellikle burunda yanma, batma, kaşıntı, boğaz ve cilt tahrişi ile döküntü gibi semptomlarla kendini gösterir. Ayrıca, bulantı ve baş dönmesi de sıklıkla görülen belirtiler arasındadır. Pestisit zehirlenmesi, bazı kişilerde soğuk algınlığına benzer semptomlar göstererek tanı koymayı zorlaştırabilir. Bu tür belirtiler görüldüğünde tıbbi yardım almak önemlidir.
Uzun vadeli sağlık etkileri ise daha da ciddi olabilir. Pestisite uzun süreli maruz kalma durumunda beyin hasarı, doğum kusurları, kısırlık ve böbrek ile akciğer hasarları gibi kalıcı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Ayrıca pestisitlerin etkileri bazen haftalar veya aylar sonra görülebilir, bu da maruz kalınan zararın etkileriyle ilişkilendirilmesini zorlaştırır.
Pestisit kalıntılarını azaltmak için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir: