YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Pesto Sos Tarifi: Mis Kokulu Leziz Sos

    Mis kokulu fesleğenin içine girip de kötü yaptığı hiçbir tat yoktur. Fesleğenle en çok özdeşen pesto sosu evde kolayca yaparak yemeklerinizde, salatalarınızda ve tostlarınızda kullanabilirsiniz.

    Pesto Sos Tarifi: Mis Kokulu Leziz Sos

    Pesto sos, İtalya’da bulunan Genova bölgesinde ortaya çıkmış, özellikle fesleğen kokusunun yoğun olduğu bir sos. Genellikle makarna ile birlikte anılan ancak pek çok yemeğe lezzet katan bu sosu evde de kolaylıkla yapabilirsiniz. Pesto sos nasıl yapılır merak ediyorsanız buyrun pesto sos tarifine bakalım. Evde pesto sos tarifini yapmak çok vaktiniz de almaz. Muhteşem fesleğen kokusuyla iştah kabartan pesto sosu, makarnalarınızda kullanacağınız gibi, kanepe yapabilir, mozzarella üstünde aperatif olarak sunabilir ve dostunuza ekleyebilirsiniz. Katkı maddesi bulundurmayan ev yapımı kolay pesto sos tarifi buradan inceleyebilirsiniz.

    Pesto Sos Malzemeleri;

    • 2 demet fesleğen
    • 150 gram parmesan
    • 1 su bardağı çam fıstığı
    • 2 su bardağı zeytinyağı
    • 5 diş kuru sarımsak
    • 1 tutam tuz

    Pesto Sos Yapılışı;

    1. Yapraklar halinde ayıkladığınız fesleğeni, bol su ile yıkayıp kuruladıktan sonra ince ince kıyın.
    2. Çam fıstıklarının daha çıtır olması ve aroma olarak daha yoğun olması için yağsız bir tavada 2 dakika kadar kavurun.
    3. Parmesanı ince ince rendeleyin.
    4. Sarımsakları ayıklayıp bir tutam tuz ile havan yardımı ile dövün.
    5. Ezilmiş sarımsakları, kavrulan çam fıstığını ve dilimlenmiş olan fesleğen yapraklarını mutfak robotunda püre kıvamına getirin.
    6. Rendelenen parmesanı ve zeytinyağını az az ekleyerek karıştırmaya devam edin. Pesto sosunuz hazır. Afiyet olsun.

    Pesto Sos Kalori Değerleri

    Pesto sosun 100 gramında 450 kcal kalori bulunur. 1 porsiyon pesto sos yani 85 gram kadar pesto sos 385 kcal kalori içerir.

    Pesto Sos Tarifi İçin Püf Noktaları

    Daha fazla emek gerektiren ancak pesto sosun aromasında ciddi etkili olan bir yöntem bütün işlemleri mutfak robotu yerine havan kullanarak yapmanızdır. Böylece hem kıvamı hem de aroması daha güzel olur.
    Buzdolabında ya da derin dondurucuda kapalı bir kavanozla birlikte muhafaza edebilir, istediğiniz her an içine kıvamını alması için zeytinyağı ekleyerek kullanabilirsiniz.
    İçeriğine çam fıstığı yerine ceviz, kaju ya da fındık kavurarak ekleyebilirsiniz.
    Her zaman taze ürünler kullanın. Fesleğen çok kısa sürede bozulan bir ürün olduğu için taze olduğundan emin olmalısınız.
    Pesto sos yapımına başlamadan önce ürünlerinizin tazeliğinden emin olmanız daha lezzetli sos hazırlamanızın ilk adımıdır.
    Pesto sosun yapımında isterseniz zeytinyağı yerine fındık yağı kullanılabilir.
    Parmesan pesto sosa aroma veren en önemli noktalardan biridir. Parmesan miktarını biraz daha arttırırsanız aromasını daha fazla hissedersiniz. Bu tamamen sizin damak zevkinize kalır.
    Son olarak sarımsağı havanda dövdüğünüzde çok küçük parça bile kalmadığından emin olun. Hatta gerekirse blenderdan da geçirebilirsiniz.
    İyi bir pesto sos yapmanın en önemli kısımlarından biri de yerken ağıza sarımsak gelmemesi olacaktır.

    Pesto Sos Çeşitleri

    Pesto sos için her sayfadan farklı tariflerle karşılaşabilirsiniz. Dikkat çeken pesto soslarının arasında rengiyle dikkatleri üstüne çeken Sicilya pesto sosundan bahsetmekte fayda vardır. Diğer bir adıyla kırmızı pesto; Cenova pestosuna benzer. Kırmızı pestoyu klasik pestodan ayıran en önemli şey domates kullanılmasıdır. Ayrıca çam fıstığı değil badem kullanılan bu sos daha az fesleğen kullanılarak yapılır. Cenova pesto sosunda daha fazla fesleğen kullanıldığı için yeşil renk baskın olur.

    Pesto Sos Hangi Yemeklerde Kullanılır?

    Pesto sosun en fazla kullanıldığı yemek elbette makarnadır. Fesleğen kokusunun rahatsızlık vermemesi için krema ile birlikte sunulur. Lezzeti kadar kokusu da güzel olan pesto sosun çok geniş bir yelpazeye sahip kullanım alanı bulunur. Genellikle makarna ile özdeşleşmiş olan pesto sos aslında bilindiğinden daha fazla ürünle bir arada kullanılabilir.

    Fesleğen, aynen dereotunda olduğu gibi hamur işlerinde de kullanılan bir üründür. Ekmek, çörek, poğaça hatta kurabiyeye kadar iç harcı olarak kullanılabilir. Genellikle İtalyan fırınlarında pesto soslu hamur işlerine rastlayabilirsiniz.

    Pesto sos yalnız başına da bir lezzet unsurudur. Kızarmış olan ekmeğin üzerine sürülerek kahvaltınıza eşlik edebilir. Sarımsaklı ekmekle tüketildiğinde damaklarda kalacak lezzete ulaşabilir.

    Kırmızı et ve tavuk etiyle inanılmaz bir uyum yakalayan pesto sos her türlü et yemeği ile kullanılabilir. Tavuk ızgaralarda, kremalı tavuk yemeğinde ve tavuk dolmasında kullanılabilir. Kırmızı et yemeklerinde ise mantar ile birlikte sunulur.

    Pesto sos ayrıca lazanya ile birlikte kullanımı ile meşhurdur. Lazanya genellikle et kullanılarak yapılan bir yemek ancak pesto sos kullanarak vejeteryan bir yemek ortaya çıkarabilirsiniz.

    Pesto sos salataların üzerine de eklenebilir. Hem salatada ki yavanlık kaybolur hem de fesleğenin aroması ile birlikte salatanın lezzeti daha da artar.

    Damak zevkinize uygun kanepeler yaptığınızda ekmeğinizin üzerine de pesto sos sürebilirsiniz.

    En Çok Aranan Haberler