Ankara (AA)- PET şişelerin, metal içecek kutularının ve biberonların kalp hastalığı riskini iki kat artırabileceği bildirildi.
İngiltere'de yaklaşık 1500 kişi üzerinde yapılan araştırmada, gıda sektöründe paketlemede kullanılan Bisfenol A (BPA) adlı maddenin kanda normal seviyenin üzerinde bulunmasının kalp problemlerini artırabildiği belirlendi.
Şişelerin ve kutuların kaplamasında kullanılan bu kimyasalın şeker hastalığı riskini de yükseltebildiği belirtildi.
BPA ayrıca plastik çatal-bıçaklarda, CD kaplarında ve diş dolgularında da kullanılıyor.
Yapılan bu son araştırmayla, paketlemede kullanılan BPA'nın sağlığı doğrudan olumsuz etkileyebildiğinin görüldüğü bildirildi.Vücutta kadınlık hormonu östrojen biçimine girebilen BPA'yla ilgili hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, bu maddenin meme kanseri, karaciğerde hasar, obezite, şeker hastalığı, erkeklerde kısırlık, gençlerde ise gelişme sorunlarına yol açabildiği görülmüştü.
Bilim adamları, BPA'nın kalp ve diyabet riskini nasıl artırdığını bilmiyorlar, ancak bu kimyasalın damarlarda daha çok yağ birikmesine yol açtığı ve insülinin işlenmesi sürecine müdahale edebildiği tahmininde bulunuyorlar.Bazı üreticiler BPA içeren paketleme ürünlerini kullanmaktan yavaş yavaş vazgeçiyor. Kanada yetkilileri de BPA'nın zararlı olduğu kanaatine varmıştı.