ANKARA (İHA) - Yeniden yapılandırılmaya giden Petkim, Enerji Bakanlığı'nın elindeki fazla elektriği almak için girişimlerde bulunuyor ancak önüne yasal engeller çıkıyor.
Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Osman İlter, üretim maliyetlerini azaltmak üzere Petkim'de yeniden yapılanmaya gittiklerini açıkladı. Elektrik üretmek üzere yılda aldıkları 120 milyon dolar fuel-oil nedeniyle maliyetlerinin yükseldiğine dikkat çeken İlter, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile elektrik fazlası noktasında temaslarımız oldu. Bugün Türkiye'de kapasite fazlası var ve biz bu fazlaya talibiz" diye konuştu. Enerji Bakanlığı'na bağlı Yeniköy, Tunçbilek ve Soma termik santrallerinde kapasitenin arttırılabileceğini iddia eden İlter, "Biz Petkim'de fuel-oil ile elektrik ürettiğimizde o tesislerdeki kapasite atıl olarak duruyor" dedi.
İlter, Petkim'in enerji fazlasını alması için yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğuna da dikkat çekerek, "Türkiye'de ithal kaynaklara dayalı üretim yapan özel sektör kuruluşları var. Bu kuruluşlara da elektrik fazlasının satışına imkan sağlayacak bir sistem gerekiyor" şeklinde konuştu. Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Osman İlter, üretimde kullandıkları elektrik enerjisi ve nafta gibi girdilerde maliyetleri azaltacaklarını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın elindeki enerji fazlasına talip olduklarını açıklayan İlter, Win Win(Kazan Kazan) politikasıyla başlattıkları yeniden yapılanma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.
"YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR" İlter, Petkim'in enerji fazlasını alması için yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğuna da dikkat çekerek Petkim'in üretimde ağır ve hafif nafta, elektrik enerjisi ve tuz gibi girdileri kullandığını hatırlattı. Artık ürün satarken değil girdileri alırken kazanmak istediklerini akaydeden İlter, girdilerin her birinde verimliliği arttırmaya çalıştıklarını vurgulayarek eskiden fuel oil yakarak 100 bin liradan elektrik üretirken, gece tarifesinden kilowaat saati 54 bin liraya elektrik almaya başladıklarını söyledi. Naftada maliyetleri düşürmek üzere Libya'da temaslarda bulunduklarını da açıklayan İlter, açıklamasına şöyle devam etti:
"Adımlarımızı attık, görüşmelerimiz devam ediyor. Şu anda bir anlaşma yok. Doğrudan ithal etmek istediğimiz nafta ve diğer ürünlerin yıllık değeri 400 milyon olar. Direk üreticilerden uygun verimlilikte elde edebilirsek, üretim maliyetlerine de yansıtabiliriz. Libya'nın dışında Irak, Suriye, Sudan ve Kuzey Afrika ilkeleriyle de temaslarımız devam ediyor".