HABER

PETKİM, kapılarını aracı kurumlara açtı

İZMİR (İHA) - İzmir'in Aliağa İlçesi'nde kurulu bulunan PETKİM Petro Kimya Holding A.Ş.'nin Genel Müdürü Kenan Yavuz, bugün düzenlediği basın toplantısı ile PETKİM'in 2005 yılı ilk 6 ay faaliyet sonuçlarını değerlendirdi. Basın toplantısına, Borsa Aracı Kurumları ile Petkim genel müdür yardımcıları ve basın mensupları katıldı.

PETKİM'in 1985 yılından sonra gerçekleştirdiği en büyük yatırım projesinin PETKAM-1 projeleri olduğunu ve 2005' in ilk 6 ayında bu projelerin hayata geçirildiğini belirterek sözlerine başlayan Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, şirketin 18 Aralık 2005 tarihinde yatırımların montaj aşamasını gerçekleştirmek üzere üretime ara verdiğini ve 23 Nisan 2005 tarihinde ana fabrika olan Etilen fabrikasını devreye aldıklarını ifade etti.

Bu dönemin PETKİM için olağanüstü bir dönem olduğunu ve söyleyen Kenan Yavuz, "Bu dönemde kapasitemizi yüzde 19.4 artıran yeni tesisleri üretime aldık. Yaptığımız yatırımların toplam maliyeti 450 milyon dolar oldu ve bu tutarın 103 milyon doları bu yılın ilk yarısında harcandı. Yatırımlarımızın tümünü öz kaynakları kullanarak gerçekleştirdik ve her hangi bir dış kaynak kullanmadık" dedi.

PETKİM' in geçen yılın aynı döneminde 1.3 milyon ton üretim gerçekleştirdiğini ve bu yılın ilk yarısında yatırım felsefesi ve bakışı sebebiyle geçen yılın aynı dönemine nazaran üretim de yüzde 44'lük bir azalış ile 745 bin ton üretim gerçekleştirdiğini belirten Yavuz, "Bu nedenle yılın ilk yarısında kapasite kullanım oranımız yüzde 52 oldu. Satışımız da doğal olarak düştü ve geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 36 oranında azaldı" dedi.

2005 yılının ilk 6 aylık dönemi itibari ile PETKİM' in ulaştığı sonuçları etkileyen sebepleri de bir sinevizyon eşliğinde açıklayan Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, sonuçları etkileyenlerin en başında yatırım politikalarının olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Yatırımlar nedeni ile kapasite kullanım oranı yüzde 52 oranında gerçekleşti. Bu durum satış geliri kaybına neden oldu ve şirketin cirosunun dolar bazında yüzde 10 daha az gerçekleşmesine sebep oldu. Halen Türkiye'nin en güçlü döviz pozisyonuna ve finansal bünyesine sahip şirketlerden biri olan PETKİM Petrokimya Holding A.Ş, Türk Lirası'ndaki değer artışından olumsuz etkilendi. Satış fiyatlarını dolar bazında belirlemek zorunda olduğumuzdan, Türk Lirası'nın değerlenmesinden olumsuz etkilendik."

Petrol fiyatlarında yaşanan artışın da 2005'in ilk 6 ayında ulaştıkları sonuçta önemli bir pay sahibi olduğunu ifade eden Yavuz, "Özellikle Petrol fiyatlarında geçen yılın aynı dönemine nazaran yüzde 49 oranındaki aşırı yükselme PETKİM' in hammaddesi olan Nafta fiyatlarının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında artmasına sebep oldu. Bunun sonucunda üretim projesi gereği petrol piyasasındaki gelişmelerden direkt olarak etkilendik. Şirketimizin mali yapısında önemli bir artış meydana geldi. Özellikle bu yılın ilk yarısında maliyetlerdeki artışa karşın ürün fiyatlarında önemli düşüşler oldu. Uzakdoğu kaynaklı talebin gevşemesi ile yaşanan fiyat düşüş süreci Temmuz ayına kadar devam etti."

Dört ana nedenin şirketin 2005 Haziran sonuçlarında 74.2 milyon YTL zarar açıklamasına neden olduğunu kaydeden Yavuz, yaşanan bu dönemin PETKİM için olağanüstü bir dönem olduğunu söyledi. Petkim Petro Kimya Holding A.Ş.'nin yılın ikinci yarısında Temmuz 2005'ten itibaren tam kapasite ile çalışmaya başladığını, Polipropilen fabrikasındaki tevsi çalışmasının Eylül 2005'te tamamlanması ile birlikte yüzde 19.4 oranındaki kapasite artışını tamamlamış olacaklarını açıklayan Kenan Yavuz, yılın birinci yarısında 745 bin ton olan üretim miktarının yılın ikinci yarısında 1 milyon 611 bin tona çıkacağını söyledi ve şu bilgileri verdi:

"Temmuz ayı başından itibaren başlayan süreçte Petrokimya ürünlerine olan talep artışı hızı devam ediyor. Bu yükselişin de yakın gelecekte devam edeceği görülüyor. Enerji maliyetlerimizi yüzde 40 oranında düşürecek olan doğalgaz dönüşüm projesi hızla devam ediyor. Halen fueloil ile enerji ihtiyacımızı karşılıyoruz. 2006 yılının Eylül ayında doğalgaza geçmeyi planlıyoruz. Bu projemiz 88 milyon dolara mal olacak ve 60 milyon dolarlık bir tasarruf sağlayacak. 450 milyon dolarlık diğer yatırım harcamalarımızla birlikte yıl sonunda 500 milyon doları aşan bir harcamaya ulaşacağız. Ayrıca praksilen üretim kapasitesini yüzde 35 oranında artıracak olan ve yatırım maliyeti 14 milyon dolar olan yatırım süreci de Eylül 2005 sonunda tamamlanarak devreye alınacak."

Basın toplantısının ardından yeni üretime alınan tesisleri gezdiren PETKİM Genel Müdürü Kenan Yavuz, ana fabrika olan Etilen fabrikasında bir açıklama yaptı. Yavuz, gerek ülkeye yaptığı katma değer ile ve gerekse sanayiye yaptığı katkı ile çok önemli ve büyük bir değer olan Petkim'in, ürettiği ürünleri kullanmayan bir sanayi olmadığının altını çizerek, "PETKİM Türkiye'nin tek prosesidir. Petrol ithal eden bir ülke hem petrol ithalatçısı olacak hem de böyle bir komplekse sahip olmayacak. O zaman sanayileşme iddiasından vazgeçmek zorundasınız. Ben sanayileşmeyeceğim, turizm bana yeter, tarım bana yeter, Formula 1 bana yeter deyip başka alan seçeceksiniz. Ama sanayileşme ve ihracat yapma iddiasındaysanız ve özellikle petrol ithalatçısı konumundaysanız, böyle bir petrokimya tesisine sahip olmalısınız" dedi.

PETKİM' in bir mensubu olmaktan dolayı gurur duyduğunu ifade eden Yavuz, herkesin PETKİM'le gurur duyması gerektiğini belirtti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler