HABER

PETKİM'den, demiryoluyla ilk sevkiyat

İZMİR (İHA) - Petkim Petro Kimya Holding, kuruluşundan bu yana ilk kez ürün sevkiyatını demiryolu üzerinden gerçekleştirdi. Demiryolu alternatifinin devreye girmesi dolayısıyla, Aliağa Tren İstasyonu'nda bir tören düzenlendi.

1977 yılında yapımına başlanan ve 1995 yılında tamamlanarak hizmete giren Aliağa-İzmir Demiryolu'ndan ilk kez Petkim ürünü taşındı. Petkim, kurulduğu günden ve 1995 yılında demiryolu tamamlandığından bugüne kadar geçen 11 yıllık süre içinde ilk defa karayoluna alternatif bir taşıma gerçekleştirerek bir ilki başlattı. Petkim ürünlerinin 500 tonluk ilk sevkiyatı öncesi düzenlenen tören, Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, TCDD 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ve Belediye Başkanı Tansu Kaya'yı biraraya getirdi.

Törende bir konuşma Yapan Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, demiryoluyla taşımacılığın, Petkim'e serbest piyasada rekabet avantajı sağlayacağını belirtti. Yavuz, "Petkim bu yıl tüm yalıtımlarını tamamlamış durumdadır. 2005'deki ilave yatırımlarımızın devreye girmesi sonucu bugün 200 bin ton ilave ürün üretiyoruz. TCDD ile Petkim arasındaki işbirliğiyle bundan böyle özellikle Türk sanayinin en önemli üretim yerlerinden olan Gaziantep, Konya, Kayseri ve Adana gibi bölgelere artık demiryoluyla ürün sevkiyatı yapacağız" dedi. Karayoluyla taşımacılığın da süreceğini dile getiren Genel Müdür Kenan Yavuz, "Kamyoncu esnafımız endişe etmesin. Yine İstanbul, Bursa, İzmir gibi bölgelere ürün sevkiyatımızı karayoluyla yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Ürünlerin demiryoluyla sevkiyatı sonucu üründe önemli bir maliyet avantajı ortaya çıktığını söyleyen Genel Müdür Yavuz, "Demiryoluyla sevkiyat, Petkim'e rekabette üstünlük sağlayacak maliyet avantajı yaratıyor. Ayrıca kar vb. gibi doğa koşullarına karşı bir güvence getiriyor. Türkiye ne yazık ki 50 yıldır demiryollarını etkin bir şekilde kullanmayı başaramadı. Umarız ki demiryolları bundan böyle, ana üreticilerle müşterileri birbirine bağlayan kılcal damarlar gibi her tarafı birbirine bağlar" diye konuştu. Çağdaş dünyanın demiryollarından faydalandığını söyleyen Genel Müdür Yavuz, "Biz de artık üretim maliyetlerini düşürmek ve dünyadaki rakiplerimizle rekabet edebilmek için taşımacılıkta ucuz, güvenilir ve risklerden uzak olan demiryolunu tercih etmeliyiz" dedi.

TCDD 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriş de bölgedeki sanayi kuruluşlarının ürünlerinin sevkiyatı için her türlü çalışmayı başlattıklarını ifade ederek, "Uzun süredir atıl durumda kalan bu istasyondan faydalanılması bizi memnun etmektedir. Haftada bir olarak başlayacağımız bu sevkiyat inşallah kısa sürede haftada 2-3 sefere çıkacak" dedi.

Petkim'in taşımacılıkta demiryolunu tercih etmesiyle birlikte, 50 yıldır ihmal edilen demiryolları yeniden sanayinin gözdesi haline gelmeye başladı. 25 TIR ile gitmesi gereken 500 tonluk ürün, 12 vagonlu trenle bir seferde gidecek. Aliağa'da tren yoluyla taşımacılığı ilk uygulayan demir çelik fabrikaları oldu. Bir katar ve 12 vagondan oluşan tren, 500 ton yük taşıma kapasitesine sahip. Doğrudan Gaziantep'e gidecek olan tren, hiç durmadan 70 saatte Gaziantep'e ulaşacak. Demiryolu seçeneğiyle birlikte, deniz ve kara ulaşımıyla müşterilerine ulaşan Petkim, bir avantajı daha yakalamış olacak.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler