Çin ekonomisinin beklenenden hızlı yavaşladığı endişeleri başta petrol olmak üzere tüm emtia fiyatlarını aşağı çekmeye devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatı 31 doların da altına gerileyerek 2004'ten bu yana en düşük seviyeye indi.
2016'ya girilmesinden bu yana sadece 1,5 haftada yaklaşık yüzde 17 değer kaybeden Brent petroldeki düşüş küresel varlık fiyatlarını da etkisi altına almış durumda.
Asya borsaları günü düşüşle kapatırken Japon Nikkei endeksinde kayıplar yüzde 2,5'i aştı. Avrupa borsalarının da düşüşle açılması bekleniyor.
TIKLAYIN -
ABD'nin üç büyük yatırım bankası Goldman Sachs, JP Morgan ve Morgan Stanley ise petrol fiyatlarında henüz dip seviyelerin görülmediğini belirterek, düşüşün 20 dolar seviyelerine kadar süreceğini öngörüyor.
Uzmanlara göre ABD Doları'ndaki değer kazanma trendi ve hem petrol ihracatçısı ülkeler birliği OPEC'in hem de ABD'deki kaya petrolü üreticilerinin üretimi kısma konusunda direnç göstermesi petroldeki düşüşün devamına yol açabilir.
OPEC acil toplanabilirPetrolde 1,5 yılda yaşanan yüzde 70 üzerindeki düşüşe karüretimi kısarak fiyatları dengelemeyi reddeden OPEC'ten ise yeni mesajlar geliyor.
OPEC üyesi Nijerya'nın Petrol Bakanı Emmanuel Ibe Kachikwu, birliğin acil toplantı yapabileceğini söyledi.
ABu Dhabi'de konuşan Petrol Bakanı, OPEC'in ancak diğer petrol üreticilerinin de üretimi kısması halinde petrol üretimini azaltabileceğini vurguladı.
ABD'de kaya petrolü teknolojisinin gelişmesi sayesinde artan üretim kapasitesi OPEC üreticilerinin küresel pazar payını tehdit ettiği için OPEC üretimde kesintiye gitmeyi bugüne kadar reddetmişti.
Kaya petrolü üreticileri zordaABD'de ise daha çok Texas eyaletinde aktif olan kaya petrolü üreticileri düşen petrol fiyatları nedeniyle üretim maliyetini satışlarla karşılamakta zorlanıyor.
ABD'li enerji sektörü araştırma şirketi Wolfe Research, petrolün mevcut seviyelerde kalması durumunda ABD'deki petrol üreticisi şirketlerin üçte birinin 2017'de iflas edebileceğini söyledi.
Petroldeki düşüş trendinin başlamasından bu yana 30'dan fazla küçük ölçekli petrol üreticisi şirketin iflastan korunmaya başvurduğu, ve bu şirketlerin toplam borcunun 13 milyar dolara ulaştığı da belirtiliyor.
Wolfe Research'e göre, petrolün toparlanarak 50 dolar seviyelerine yükselmesi durumunda ABD'li üreticiler de ayakta kalabilir.