LONDRA(ANKA) – Dünya petrol rezervelerinin resmi verilerden çok daha düşük olduğu, Uluslar arası Enerji Ajansı’nın da ABD’nin baskısı ile petrol rezervlerine ilişkin verileri şişirdiği iddia edildi.
The Guardian gazetesi, “Köstebek, Kilit Petrol Verilerinin, ABD’nin Baskısı ile Çarptırılığını Söylüyor” başlıklı haberinde “Uluslararası Enerji Ajansı’ndaki bir köstebeğe göre, dünya, petrol rezervlerinin tükenmesine, resmi tahminlerin işaret ettiğinden çok daha yakın” diye yazdı.
“Köstebeğin”, ajansın, piyasalarda panik alımlarını önlemek amacıyla ufuktaki petrol kıtlığını bilinçli olarak minimize ettiğini kaydeden gazete, “Üst düzey yetkili, ABD’nin, mevcut alanlardaki gerileme oranını küçümsemesi ve yeni rezervleri bulma şanslarını abartması için ajansı cesaretlendirmede çok etkin bir rol oynadığını öne sürdü” diye yazdı.
-UEA’NIN YENİ RAPORU SORGULANIYOR-
Haberde, iddiaların, ajansın yeni “Dünya Enerji Görünümü” raporuna ilişkin ciddi soru işaretlerine yol açtığı kaydedilirken ajansın verilerinin birçok hükümet tarafından enerji ve iklim değişikliği politikalarında kılavuz olarak kullanıldığına işaret edildi. “Köstebek” şunları söyledi:
“UEA, 2005 yılında petrol üretimi 2030 yılına kadar günde 120 milyon varile çıkabileceğini tahmin ediyordu ancak bu tahmini giderek düşürmeye, önce 116 milyon, geçen yıl ise 105 milyona mecbur kaldı. 120 milyonluk rakam zaten saçma idi ancak bugünkü rakam bile haklı çıkartılamaz ve UEA bunu biliyor.
Ajans içerisinde birçok kişi, petrol üretimini, günde 90-95 milyon varilde tutmanın bile imkansız olacağına inanıyor; ancak rakamlar daha da düşürülürse paniğin finansal piyasalara yayılabilmesinden korkuluyor. Ve Amerikalılar, petrol kaynaklarına erişim üzerinden güçünü tehdit edeceği için petrolün hakimiyetinin son bulmasından korkuyor.”
İngiliz gazetesine göre, UEA’dan ayrılmış olan başka bir üst düzey yetkilisi de, örgütte “Amerikalılar’ı kızdırmamanın, ajansta esas bir kural” olduğunu belirtirken petrol üretimi konusunda mümkün olan en yüksek düzeye ulaşıldığını kaydederek “Durumun gerçekten kötü olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
-“FATİH BİROL GİDEREK SORULARLA KARŞI KARŞIYA”-
Haberde, yıllık “Dünya Enerji Görünümü” raporunun her yıl UEA’nın başekonomisti Fatih Birol’un kontrolü altında hazırlandığını belirterek Birol’un, daha önce eleştirilere karşı projeksiyonları savunduğu kaydedilerek şöyle denildi:
“Ancak şimdi The Guardian ile temas kuran ÜEA kaynakları, Birol’un, ajansın verilerine ilişkin olarak ajans bünyesinde giderek sorular ile karşı karşıya kaldığını söylüyor.”(ANKA)