HABER

Petrol Yasa Tasarısı alt komisyonda

ANKARA (İHA) - TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda Petrol Kanunu Tasarısı ele alındı. Ancak tasarı, kısa süren müzakerelerin ardından alt komisyona havale edildi.

TBMM Sanayi Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu bugün toplandı. Toplantıda Petrol Kanunu Tasarısı ele alındı. Tasarıyla ilgili komisyona bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek, hızlı nüfus artışı ve büyüyen ekonomisiyle gelişen bir ülke olan Türkiye'nin 2020 yılına kadar birincil enerji artışının yılda ortalama yüzde 6 civarında olmasının beklendiğini belirtti. "Dünya ortalama enerji talep artışının yüzde 1.8 olduğu dikkate alındığında, Türkiye büyüyen bir ülke olarak enerji talebi hızla artan ülkeler arasında bulunmaktadır" diyen Demirbilek şöyle konuştu:

"Dolayısıyla kalkınmasını sürdürebilmesi için Türkiye her yıl giderek artan enerji ihtiyacını, her ne şekilde olursa olsun zamanında, yeterli miktarda ve kesintisiz olarak sağlamak mecburiyetindedir. Eğer güçlü bir devlet olmak ve dünyada arzuladığımız yeri almak istiyorsak, kalkınmanın ve güçlü olmanın temel öğesi olan enerjiye yeterince sahip olmak mecburiyetindeyiz."

Yapılan arz ve talep projeksiyonlarının hızla artan toplam enerji talebini belirlediğini, yerli kaynaklarla bu talebin karşılanamayacağının ortaya çıktığını belirten Demirbilek, bu nedenle kömür, hidrolik, petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerine öncelik verildiğini, bu alanlarda yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin düzenlemeler yapıldığını belirterek, "Ancak bu çabalar ülkemizi gelecek açısından net ithalatçı konumundan çıkarmamaktadır. Bu kapsamda petrol sektörünü yeniden yapılandırmak, ülkemizde petrol ve doğal gaz arama ve üretimini teşvik ederek, olabilecek potansiyelin ülkemiz ekonomisine kazandırılması bu kanunun düzenlenmesinde hedeflenen önemli bir amaçtır" ifadelerini kullandı.

KARADENİZ'DE PETROL UMUDU Kanun tasarısı hazırlanırken mevcut mevzuatın sadeleştirilip, basitleştirildiğini, uluslararası uygulamaların göz önünde bulundurularak Türkiye'de arama ve üretim faaliyet alanlarının cazip hale getirildiğini, özel yatırımların teşvik edildiğini, gerek kamu ve özel sektör gerekse yerli ve yabancı şirketler için belirsizliklerin giderilerek yatırımın teşvik edildiğini kaydeden Demirbilek şunları söyledi:

"Ülkemizde 6326 sayılı Petrol Kanunu'nun kabul edildiği 1954 yılından bugüne kadar 175 yabancı ve 30 yerli şirket arama faaliyetine katılmıştır. Yabancı şirketlerin pek çoğu sadece ruhsat almakla yetinmiş ve herhangi bir ciddi faaliyet göstermeksizin ülkemizden ayrılmıştır. Bu dönem süresince çalışmaların büyük bir kısmı Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından gerçekleştirilmiştir. TPAO'nun saha jeolojisi etütlerindeki payı yüzde 68, sismik etütlerdeki payı yüzde 73 ve sondaj faaliyetlerindeki payı kuyu adedi olarak yüzde 66'dır. Ülkemizde halen 19 yabancı ve 13 yerli şirket petrol orama ve üretim faaliyeti sürdürmektedir. Yürürlükte olan arama ruhsatı sayısı 328 ve işletme ruhsatı sayısı 70'dir. Ülkemizde bugüne kadar toplam bin 206 adet arama kuyusu açılmıştır. Açılan kuyuların adet olarak yüzde 64'ünün Güneydoğu Anadolu, yüzde 24'ünün Trakya Bölgesinde yer alması ve kalan yüzde 12'sinin ise diğer bölgelere dağılmış olması arama faaliyetlerinin büyük ölçüde bu iki bölgede yoğunlaştığının ve ülkemizin yeterince aranmadığının bir göstergesidir. Denizlerimizde yeterince arama yapılmamış olup, bugüne kadar toplam olarak 33 adet arama kuyusu açılabilmiştir. Karadeniz'deki deniz ruhsatlarında halen TPAO, BP ve Madison Oil şirketleri tarafından sürdürülen yoğun arama çalışmalarının sonuçlarını umutla beklemekteyiz."

Bu güne kadarki bu çalışmalarda 103 petrol sahası ve 28 doğalgaz sahası keşfedildiğini, 2004 yılı sonu itibarıyla toplam 121.9 milyon ton ham petrol ve 6.9 milyar metreküp doğalgaz üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Demirbilek, "2004 yılında 30.6 milyon ton olan petrol tüketimi ve 20.9 milyar metreküp olan doğal gaz tüketimi dikkate alındığında bilinen rezervlerimiz ham petrol için ancak 1.4 yıllık ve doğalgaz için 4 aylık tüketimi karşılayacak düzeydedir" dedi.

2004 yılında ham petrol ve petrol ürünleri alımı için 9,8 milyar dolar döviz ödendiğini ifade eden Demirbilek, "Getirilen bu yeni düzenlemelerin gerek yerli, gerekse yabancı şirketler tarafından yeterince değerlendirilerek, ülkemizdeki petrol arama ve üretim faaliyetlerine ivme kazandıracağı inancındayım. Nitekim 2003, 2004 yıllarıyla, 2005 yılının ilk 4 ayındaki arama ruhsatı başvuru adetlerine baktığımızda, sırasıyla 58, 169 ve 73 olduğu görülecektir. 2004 yılı ve 2005 yılının ilk 4 ayındaki arama ruhsatı taleplerindeki artışlar, tasarının amacı doğrultusunda hizmet edeceğini göstermektedir" şeklinde konuştu.

Kısa süren müzakerelerin ardından Petrol Kanunu Tasarısı'nın alt komisyona havale edilmesi benimsendi. Tasarı alt komisyon çalışmalarının ardından, komisyonda ele alınacak ve ardından da Genel Kurul'a indirilecek.

En Çok Aranan Haberler