HABER

Petroldeki artışı fırsat unsuruna dönüştürdük

ANKARA (İHA) - Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 'tehdit unsuru' olarak gördükleri petrol fiyatlarındaki artışı 'fırsat unsuru'na çevirmeye yönelik çalışmalarının olumlu sonuçlarının görülmeye başlandığını belirterek, 1.5 milyar dolar seviyesindeki yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin son dönemde 9.3 milyar dolara ulaşmasının arkasında çevre ülkelerin gelir artışının bulunduğunu söyledi.

Bakan Tüzmen, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Umman Ulaştırma ve İletişim Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdullah İssa el Harty'i ve beraberindeki heyetle görüştü. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda gerçekleşen görüşmede, Türkiye ile Umman arasında son dönemde gelişen siyasi ilişkilerin, ticaret hacminin gelişimini tetikleyeceğini belirten Tüzmen, önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki ticaret hacminin katlanarak artacağını söyledi. Dünya genelinde artan ve 'tehdit unsuru' olarak gösterilen petrol fiyatlarını 'fırsat unsuru'na çevireceklerini açıkladıklarını anımsatan Bakan Tüzmen, 1.5 milyar dolarlık yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin son dönemde 9.3 milyar dolara ulaşmasının arkasında da çevre ülkelerin gelir artışının bulunduğunu ifade etti.

Tüzmen, Umman ile ekonomik ilişkilerin gelişimini sağlayabilmek için gerekli adımları atmakta kararlı olduklarını bildirdi. Umman'ın, Türk firmalara gereken kolaylığı gösterdiğini dile getiren Bakan Tüzmen, bu ülkede yapılacak olan "Blue City" adlı projenin 2 milyar dolarlık ilk aşamasını bir Türk firmasının yabancı ortağıyla birlikte aldığını, projenin tamamının 15 milyar dolara mal olacağını kaydetti.

Ummanlı Bakan el Harty de, iki ülke ilişkilerini geliştirmekte kararlı olduklarını, Türk firmaların ülkesindeki faaliyetlerinden memnun olduklarını ifade etti. Türkiye ile Umman arasındaki siyasi ilişkilerin memnuniyet vereci düzeyde seyrettiğini dile getiren el Harty, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini de siyasi ilişkiler boyutuna kavuşturmak gerektiğinin altını çizdi. El Harty, iki ülke ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesinin yanı sıra birçok mevcut bakir alanda ortak ve kalıcı işbirliğine gidilebileceğini sözlerine ekledi. Ummanlı bakan, Türk firmaların ülkesindeki faaliyetlerinden son derece memnun olduklarını, başka Türk firmalarını da ülkesine beklediklerini belirtti.

"TÜRKİYE'NİN İTHALATI, PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞI MİNİMİZE EDEBİLECEK BOYUTA ULAŞTI"

İki bakan açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Petrol fiyatlarındaki artışın Türkiye'nin ithalatını ne şekilde etkilediği sorulduğunda Bakan Tüzmen, petrol fiyatlarındaki artışın çok öncesinden beklenen bir durum olduğunu, bunun önünü almak için de söz konusu tehdit unsurunu, fırsat unsuruna dönüştürebilecek bir politika belirlediklerini söyledi. Petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak geliri artacak olan Türkiye'nin çevresindeki ülkelerin bu gelirlerinden Türkiye'nin de faydalanmasına yönelik bir strateji oluşturduklarını vurgulayan Tüzmen, bu ülkelere yönelik müteahhitlik hizmetlerinin yanı sıra yatırımcılarını da Türkiye'ye çekecek çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Tüzmen, "Doğru zamanda doğru işlere yöneldiğiniz zaman netice alabiliyorsunuz" diye konuştu.

Türkiye'nin petrol konusunda fiyat belirleyici bir ülke olmadığını kaydeden Tüzmen, Türkiye'nin ithalatının petrol fiyatlarındaki artışı minimize edebilecek boyuta ulaştığını söyledi. Eskiden toplam ithalat içinde ana unsur olarak kabul edilen petrolün, bugünkü ithalat içindeki oranının yüzde 10-15 seviyesinde olduğunu anımsatan Tüzmen, "Biz de petrol fiyatlarının artmasını istemiyoruz. Ama petrol fiyatlarının artmasını engelleyebilecek bir ülke olmadığımız için, bu artıştan yararlanabileceğimiz çalışmalar yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Tüzmen doğalgaz sıkıntısıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, Ukrayna ziyareti sırasında aldığı destek sözünü anımsattı. Ukrayna'dan almış oldukları sözün sorunu geçici bir çözüme kavuşturduğunu ifade eden Tüzmen, Türkiye'nin, doğalgaz bağımlılığı devam ettiği müddetçe benzer problemlerle karşılaşmasının söz konusu olacağını belirtti. Tüzmen, Türkiye'nin enerji çeşitliliğini sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

Gazeteciler, Ummanlı Bakan el Harty'e de ziyareti sırasında gerçekleştirmeyi planladıkları somut bir planın olup olmadığı sordu. Konuk bakan, önümüzdeki günlerde Ummanlı işadamlarından oluşacak bir heyetin Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve iş imkanlarını araştıracaklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Bakan Tüzmen ve el Harty birbirlerine hediyeler sundu.

En Çok Aranan Haberler