Konya’da bir marketten aldığı vakumlu poşet ambalajlı kaşar peynirinin içerisinden kıl çıkması üzerine Tüketici Mahkemesi’ne dava açan 37 yaşındaki G.H., ‘ayıplı mal’ olması nedeniyle hem kaşarın parası 2.27 TL’yi geri aldı hem de 200 TL manevi tazminat kazandı.
G.K.’nin avukatı Önder Özer, Yargıtay tarafından da onanan kararın Avrupa Birliği standartlarında olduğunu söyledi.
Konya’da sigortacılık yapan G.H., eşi ile birlikte gittiği bir marketten vakumlu ambalaj içinde kaşar peyniri aldı. Eve geldikten kaşar peynirinin bir kısmını kesen G.H., eşi ve evde misafir olarak bulunan arkadaşıyla birlikte yedi. Geri kalan kısmını tekrar dolaba koyan G.H., ertesi gün yemek çıkardığı peynirin ambalajında son kullanma tarihinin olmadığını ve vakumlu poşetin kesilmemiş bölümünde bir kıl bulunduğunu gördü.
DAVA AÇTI
Bunun üzerine G.H., avukatı aracılığıyla Tüketici Mahkemesi’ne başvurarak 2.27 TL’ye aldığı kaşar peynirinin bedelinin iadesini istedi ve 3 bin TL manevi tazminat davası açtı.
Mahmeke heyeti tarafından yapılan inceleme sonucu kaşarın içerisinde bulunan kılın sonradan konulmadığı belirlendi. Mahkeme heyeti, görülen dava sonrası G.H.’yi haklı bulurken, ürünün ‘ayıplı mal’ sayılması nedeniyle üretici firmanın, ürünün bedelini iadesine ve 200 TL manevi tazminat ödemesine karar verdi.
Avukat Önder Özer, davanın Yargıtay 19’uncu Dairesi tarafından da onandığını belirterek, “Bu karar Avrupa Birliği standartlarında bir karar. İnsana ve insan sağlığına verilen değeri gösteriyor. Hijyen kurallarına uygun olmayan üretimlerde tüketicinin maddi zararının yanı sıra manevi bir zarara uğradığını da mahkemeler artık kabul ediyor” dedi.