HABER

Peynir’den sonra ‘et ürünleri’ne de tuz ve etiket ayarı geliyor

ANKARA(ANKA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, etin tuz ve yağ oranları ile etiket bilgilerine ilişkin standartları belirleyen tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, kavurma ve kıyma kavurmada; tuz oranı kütlece en çok yüzde 3, yağ oranı kütlece en çok yüzde 30 olacak. Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere "yüzde 100", "yüzde 100 Dana eti" ya da "yüzde 100 göğüs eti" gibi logolar kullanılamayacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamayacak. Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı yapılamayacak ve bu işletmelerde mekanik olarak ayrılmış et kullanılamayacak.

-TÜKETİCİ TALEBİ ÜZERİNE ANINDA KIYMA VE HAZIRLANMIŞ ET KARIŞIMLARI HAZIRLANABİLECEK-

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere dışarıdan et proteini katılamayacak. Coğrafi işaret olarak tescil edilmiş et ürünleri yatay gıda kodeksi hükümlerine aykırı olmamak koşulu ile coğrafi işaret tescilinde belirtilen özelliklere göre piyasaya arz edilecek. Ancak ürünlerde kullanılan çiğ et ve kıyma için bu Tebliğ ile belirlenen ürün özellikleri aranacak.

Bu Tebliğ kapsamına girmeyen mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabildot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri bu Tebliğe uygun olacak. Çiğ etler ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek şekilde muhafaza edilerek sevk edilecek ve satışa sunulacak. İhracat amaçlı üretilmiş olan mekanik olarak ayrılmış etlerin ve ürünlerinin, yurt içinde onaylı işletmeler arası sevkiyatına ihracat yapılması kaydıyla izin verilecek. Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamayacak. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlanabilecek.

-TUZ ORANI EN FAZLA YÜZDE 3 OLACAK-

Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler son tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapamayacak.

Kavurma ve kıyma kavurmada; nem miktarı kütlece en çok yüzde 45, tuz oranı kütlece en çok yüzde 3, yağ oranı kütlece en çok yüzde 30 olacak. Tuz oranı eski tebliğe göre yüzde 5 olmak zorundaydı. Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemeyecek.

Geleneksel et ürünlerinin (fermente sucuk ve pastırma) üretimi sırasında işleme basamaklarından biri olan kurutma işlemi dış mekândan kaynaklanabilecek herhangi bir bulaşı olmaması ve gerekli koruyucu tedbirlerin alınması şartıyla doğal şartlarda gerçekleştirilebilecek.

-ÜRÜN ETİKETLERİNDE YÜZDE 100 GİBİ LOGOLAR OLMAYACAK-

Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere "yüzde 100", "yüzde 100 Dana eti" ya da "yüzde 100 göğüs eti" gibi ifadeler/logolar kullanılamayacak. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilecek. Ürünlerin etiketinde ısıl işlem uygulanmış et ürünü, emülsifiye et ürünü gibi genel ürün grupları ürün adı olarak kullanılamayacak. Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar; satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerli olacak.

Tebliğ 13 Mart 2015 tarihinde yürürlüğe girecek. (ANKA)

(AR/ÖZK)

En Çok Aranan Haberler