Jandarmanın kültürel varlıkları koruma özel birimi ve Kültür Bakanlığı'ndan bazı uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından Korsika adasından Madrid'e getirilen Picasso imzalı "Genç kadının başı" adlı tablo, yürütülen soruşturma tamamlanıncaya kadar gözetim altında tutulmak üzere Reina Sofia Müzesi'ne konuldu.
Söz konusu tabloyu 1977 yılında satın alan İspanyol banka patronu Jaime Botin ile Panama'daki Euroshipping Charter Company Ltd. adlı şirket, 2012 yılında eseri ihraç etmek için İspanyol resmi makamlarından izin istemiş ancak Kültür Bakanlığı'nın "kültürel varlık" ilan etmesinin ardından mahkeme "ihraç edilemez" kararı vermişti.
Temmuz ayı sonunda Fransa'nın Korsika adasının Calvi Limanı'nda demirli olan İngiliz bandıralı bir yatta bulunan tablonun İsviçre'de satılacağı şüpheleri üzerine ise Fransa gümrük yetkilileri esere el koymuştu.
79 yaşındaki bankacı Botin'in avukatları, Picasso'nun söz konusu tablosunun ünlü ressam tarafından İspanya dışında çizildiğini, alımın yurt dışında olduğunu ve hep ülke dışında tutulduğunu savunarak, ihraç yasağına karşı geliyor.İspanya Kültür Bakanlığı uzmanları ise Picasso'nun "Genç kadının başı" tablosunu 1906 yılında, henüz 24 yaşındayken Gosol kasabasında (İspanya'nın doğusundaki Lleida kentinin yakınlarında) bulunduğu sırada yaptığını, eserin benzerinin olmadığını, ressamın sanat yaşamında evrim yaratan bir parça olarak gösterildiğini ve paha biçilmez olduğunu savunuyor.
İspanya'da halen soruşturması devam eden tablonun, yasal süreç belli olana kadar Reina Sofia Müzesi'nde tutulacağı tahmin ediliyor.
İspanyol ressam Picasso'nun 26 milyon 200 bin euro değerindeki "Genç kadının başı" adlı 54 santimetre yüksekliğinde ve 42 santimetre genişliğinde olan tablosu sanat uzmanlarına göre, açık artırma ile satışa sunulsa, fiyatının 80 milyon avroyu bulabileceği iddia ediliyor.