BİLECİK (AA) - HARUN KAYMAZ - Bilecik ve ilçelerinde yaşayan Yörükler, yüzyıllardır sürdürdükleri Hıdırellez geleneği kapsamında buluştukları hayır etkinliğinde, pilavı kaşık yerine yufkayla yedi.
Bilecik'teki Yörük köylerinde asırlardır her yıl mayıs ayının başında, 5-6 Mayıs tarihlerine rastlayan Hıdırellez öncesi "pilav hayrı" etkinlikleri düzenliyor.
Çevre illerden gelenlerin de olduğu, köy meydanlarında 7'den 70'e yüzlerce kişinin eğlendiği etkinliklerde, gece boyunca kazanlarda pişirilen tavuklu pilav, kaşık kullanılmadan yufka ile yeniyor, güreş müsabakaları düzenleniyor. Etkinlikler, Hıdırellez'in bu sene ramazan ayına rastlaması nedeniyle bir hafta önce yapıldı.
Gölpazarı ilçesi Alıç köyünde doğan ve farklı şehirlerde yaşayan Yörükler de köy meydanında pilav sofrası etrafında buluşarak birlik ve beraberlik mesajları verdi.
Organizasyonu düzenleyenlerden Ramazan Çay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilecik kent merkezinde yaşadığını ancak köylerine bağlılıklarının her zaman sürdüğünü söyledi.
Hıdrellez hayrının her yıl mayıs ayında düzenlendiğini belirten Çay, şöyle devam etti:
"Bu yıl ramazana denk geldiğinden dolayı bir hafta öne aldık. Buraya katılanların birçoğu dışarıda oturuyor. Biz arkadaşlarla toplandık, organize ettik ve güzel bir etkinlik düzenleyelim istedik. Beklediğimizden çok fazla misafirimiz geldi. 300 kilogram bulgur ve 300 kilogram tavuk aldık, bunlarla pilav yaptık. Gönülden yapılan bir iş bu. Köyde doğup büyüyen herkes katkıda bulunuyor. Sosyal medya aracılığıyla duyuru yaptık, insanlar da oradan destek verdiler. Çocukken katıldık, güreşler oluyordu çok zevkliydi. Pilav kaşıkla değil yufka ile yeniyor. Bu tür etkinlikler insanları bir araya getiriyor. Yıllardır görmediğim insanları bu etkinlik aracılığıyla gördüm."
Kavak köyünden 72 yaşındaki Adem Avcı ise yemek için sabaha kadar hazırlık yaptıklarını anlattı.
Avcı, pilav pişirme işini 25 yıldır kendisinin yaptığını dile getirerek, "Kendimi bildim bileli bu gelenek var, babam da dedem de anlatırdı." dedi.
Köydeki etkinliğe ailesiyle katılan 18 yaşındaki Melike Ay da geleneğin yıllarca sürmesini istedi.
Bursa'dan torunuyla gelen Asiye Başoğlu, böyle bir programa ilk defa katıldığını ve çok memnun olduğunu kaydetti.
- "Kadim bir gelenek"
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Refik Arıkan, ortak değerlerin milleti oluşturduğunu, fertleri bir arada tuttuğunu vurguladı.
Toplumu oluşturan bireylerin, sevinçte, tasada ve kıvançta daima paydaşlık duygusuyla hareket ettiğini söyleyen Arıkan, Hıdırellez şenliklerinin, Türk milletinin kadim gelenekleri arasında yer aldığını hatırlattı.
Özellikle pilav yapımı ve dağıtımının önemli bir kültürel değer olduğuna değinen Arıkan, "Hıdırellez hem baharı karşılama adına sevincimizi gösteriyor hem de diğer manada isteklerimizin yerine getirilmesi için bir vesile oluyor." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz