HABER

"Pilotların hatalı olduğunu söylemek yanlış"

Amsterdam (AA)– Türkiye Havayolları Pilotları Derneği (TALPA) Genel Sekreteri kaptan pilot Savaş Şen, THY uçağının Amsterdam'daki kazası ile ilgili olarak, kazaya yol açan etkenlerin başlangıcını oluşturan irtifa gösterge cihazı altimetre arızasının, pilot kabininde rahatlıkla gözükebilecek ve fark edilebilecek bir noktada olmadığının dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Şen, kazadan sonra temaslarda bulunmak ve yaralıları ziyaret etmek amacıyla geldiği Amsterdam'da, kaza nedenlerine ilişkin dün açıklanan ilk bulguları değerlendirdi.

Şen, ilk araştırmanın, altimetrede oluşan arızanın, uçağın gaz kollarına verdiği yanlış komuttan dolayı, uçağın kendisini piste iniyor zannederek gaz kollarını çekmesinden kaynaklandığını gösterdiğini belirtti.

Savaş Şen, kazanın teknik bir hatadan başladığını, sonrasında başka faktörlerin de etkisinin olabileceğini, ancak kesin bir yargıya varabilmek için sonuç raporunun beklenmesi gerektiğini anlattı. Şen, pilotların altimetre hata sinyalini "görmedikleri", "geç fark ettikleri" ya da "zamanında tepki vermedikleri" şeklinde görüşlerin yanlış olduğunu da vurguladı. Şen, uçağın tasarımında altimetrenin sol alt kısımda bire bir buçuk santimetre büyüklüğünde rakamsal değerleri gösterdiğine ve arıza sinyalini ses ya da ışıkla vermediğine dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

"İnişte bazı öncelikler vardır. İnişin o safhasında öncelik altimetreye ait değil. Dolayısıyla pilotlar 'gözden kaçırdı' demek yanlış. Çünkü pilotun onu kontrol ettiği nokta geçilmiş, kontrol yapılmış ve normal. Dolayısıyla oto pilota bağlı olarak inmekten kaçınılmamış. Lütfen burada haksızlık yapmayalım pilotlara. İkaz lambasıyla gelen bir arıza değil bu. Bir motor arızasında olduğu gibi sizi görülebilir şekilde ikaz eden bir durum yok burada. Üstelik iniş, pilotların dikkatlerini en çok yoğunlaştırdıkları bir aşamadır. Pilotun uçakta bakacağı sadece bir altimetre yoktur, dikkat etmesi gereken çok fazla başka noktalar vardır."

Bu aşamada pilotların hatalı olduğunu söylemenin yanlış olacağını tekrarlayan Şen, aksine uçağın yerle temas biçimine bakıldığında pilotların son anda müthiş bir çaba sarf ettiğinin görüldüğünü söyledi.

Şen, düşen Tekirdağ uçağının son 25 saatlik uçuşunda daha önce iki kez altimetre hatası kaydının bulunduğunun anımsatılması üzerine, her uçuş sonrası karakutu kayıtlarının incelenmediğini, altimetrenin de sesli ya da ışıklı sinyal vermediğinden bu hatanın pilotların gözünden kaçmış olabileceğini ifade etti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler