ANKARA (İHA) - Türkiye'deki çeltik üretiminin büyük bölümünü kendisine bağlı ortak kooperatifleri aracılığıyla gerçekleştiren Köy-Koop Merkez Birliği'nin Yönetim Kurulu üyesi Cevdet Kocaman, Türkiye'nin kendi pilavını pişirecek yeterli pirinç üretimini yakaladığını bildirerek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın eksik bir kaşık pirinci bahane ederek ülke çıkarları aleyhine ithalat baskısı yapmamasını istedi.
Kocaman yaptığı açıklamada, Türkiye'de bu yıl kayıtlı olarak 85 bin hektar çeltik ekildiğini ve bu ekimden 622 bin ton çeltik ve bundan da 350 bin pirinç elde edilmesinin beklendiğini belirtti. Kişi başına 8 kilogram pirinç tüketileceği hesabıyla Türkiye'nin 550 bin ton pirince ihtiyacı olduğunu ifade eden Kocaman, doğacak 200 bin ton pirinç ihtiyacının ise ithalatla karşılanacağını kaydetti. Kocaman, bu ithalatın geçen yıl olduğu gibi 31 Temmuz'dan başlayarak yılbaşına kadar olan harman süresince yapılmamasını istedi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ithalat yapmak isteyenlere yerli ürün karşılığında ithalat hakkı verme uygulamasına devam etmesi gerektiğini savunan
Kocaman açıklamasında, daha sonra şunları kaydetti:
"Bu yıl ilk defa uygulanacak 30 bin YTL çeltik ürün desteği, vergi kaçakçılığını önleyecektir. Yine sertifikalı tohum ekene dönüm başı 5 YTL'lik destek sayesinde pirinç açığı kısa sürede kapanacaktır. Köy Kalkınma Kooperatifleri aracılığıyla çeltik üreticileri Türkiye'yi pilavsız, çocukları çocuk mamasız bırakmayacaktır. Bunun aksine ülkemizi döviz borcuna sokacak uygulamalara karşı ise tüm demokratik haklarımızı kullanacağız."