Bakanlık, 2012’nin ilk 9 ayında ise piyasadaki özellikle cinsel içerikli 54 ilacın sahte olduğunu bildirdi.
Sağlık bakanlığı, internet üzerinden satış yapılan birçok ürünün analiz sonuçlarını açıkladı. Kilo vermeye yardımcı olduğu ve özellikle cinsel gücü artırdığı, ifade edilen ürünlerde ilaç etken maddesine rastlandığını bildiren Bakanlık İlaç Takip Sistemi (İTS) ile de çok sayıda ürünün sahte olup olmadığının anlaşıldığını kaydetti. Bakanlık şu uyarılarda bulundu:
Cilaya dikkat
Belirlenen fiyattan daha ucuza satılan ilaçlara dikkat edilmeli. Ayrıca kutunun üzerinde ve etiketinde silinti, kazıntı olup olmadığına ve son kullanım tarihlerinin değiştirilip değiştirilmediğine dikkat edilmeli, önceden satın alınan ilaç varsa karşılaştırma yapılarak dış ambalaj üzerindeki bilgiler kontrol edilmeli. Ayrıca, ambalajlarda, kağıt dokusu, etiketlerin boyutu ve kalınlığı, ayrıca kağıdın parlaklığı veya cilasında farklılık olup olmadığı incelenmeli.
İlacın alındığı eczaneye, doktora, ilacın meşru üreticisine ve Sağlık Bakanlığı’na bilgi verilmeli. Hastalar ilaçlarını kesinlikle eczanelerden temin etmeli. İlaçların internet üzerinden satışı yasal değil. İnternette rastlanırsa bakanlıkla iletişime geçilmeli ve söz konusu yerlerden ilaç satın alınmamalı.