HABER

PKK, ABD'nin terör örgütleri listesinde

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın her yıl hazırlamak zorunda bulunduğu Terörizm Ülke Raporları açıklandı, Türkiye raporunda 2012'de 494 PKK'lının öldürüldüğü belirtildi.

WASHINGTO (ANKA) - PKK, ABD'nin 2012 Terörizm Ülkeler Raporu'nun "Dış Terör Örgütleri" listesinde yer aldı.

ABD Terörizm Ülke Raporları açıklandı. 2012 yılındaki gelişmelerin değerlendirildiği raporda ülkelerin terörle mücadele durumları incelendi. ABD'nin terör örgütü olarak gördüğü kuruluşların sıralandığı listede ise sözkonusu örütler kısaca tanıtıldı. PKK'nın Kürdistan Özgürlük ve Demokrasi Kongresi, KADEK, Kürdistan İşçi Partisi, Halk Savunma Gücü, Halk Meşru Savunma Kuvveti, Kürdistan Halk Kongresi, KONGRA-GEL olarak da bilindiği belirtildi.

PKK bahsinde, yakalanmasının ardından Abdullah Öcalan'ın bir barış inisiyatifi başlattığı, idam cezası hapse çevrilinde sembol haline geldiği kaydedildi. 2004'e kadar yaşanan suskunluğun örgütün şahin kanadının iktidara gelmesiyle yeniden çatışmaya dönüştüğü kaydedilen raporda 2009'da Türk hükümetiyle PKK'nın yeniden barış müzakerelerine başladıkları ancak bunun da PKK'nın 14 Temmuz 2011'de giriştiği saldırıda 13 Türk askerinin ölümüyle kesildiği kaydedildi.

2011/2012 yıllarındaki şiddetin 30 yıllık çatışmanın en ölümcül dönemini oluşturduğu belirtilirken, "Öcalan ve Türk hükümeti arasında, anlaşmazlığı çözmeye yönelik olarak geniş şekilde ilan edilen barış görüşmeleri 2012'nin sonunda başladı" denildi. PKK'nın 20 Ağustos 2012'de Gaziantep'te gerçekleştirdiği bombalı saldırıda dördü çocuk dokuz kişinin öldüğü hatırlatılan raporda örgütün 4 bin ila 5 bin üyesi bulunduğu, bunlardan 3 bin ila 3 bin 500'ünün kuzey Irak'ta bulunduğu kaydedildi.

Listede PKK'nın finansal desteğini Avrupa'da yaygın Kürt diasporası ve "suç faaliyetlerinden" sağladığı belirtildi.

Terör örgütleri listesinde Hamas ve Lübnan Hizbullahı da yer aldı. DHKP-C'ye de yer verilen listede, ETA ve Real IRA gibi örgütler de bulunuyor.

-İŞTE O ÖRGÜTLER-

Raporda "ABD Hükümeti Tarafından Belirlenmiş Terör Örgütleri" şu şekilde yer aldı:

"Abdallah Azzam Brigades (AAB)

Abu Nidal Organization (ANO)

Abu Sayyaf Group (ASG)

Al-Aqsa Martyrs Brigade (AAMB)

Ansar al-Islam (AAI)

Army of Islam (AOI)

Asbat al-Ansar (AAA)

Aum Shinrikyo (AUM)

Basque Fatherland and Liberty (ETA)

Communist Party of Philippines/New People's Army (CPP/NPA)

Continuity Irish Republican Army (CIRA)

Gama'a al-Islamiyya (IG)

Hamas

Haqqani Network (HQN)

Harakat ul-Jihad-i-Islami (HUJI)

Harakat ul-Jihad-i-Islami/Bangladesh (HUJI-B)

Harakat ul-Mujahideen (HUM)

Hizballah

Indian Mujahedeen (IM)

Islamic Jihad Union (IJU)

Islamic Movement of Uzbekistan (IMU)

Jaish-e-Mohammed (JEM)

Jemaah Ansharut Tauhid (JAT)

Jemaah Islamiya (JI)

Jundallah

Kahane Chai

Kata'ib Hizballah (KH)

Kurdistan Workers' Party (PKK)

Lashkar e-Tayyiba (LT)

Lashkar i Jhangvi (LJ)

Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE)

Libyan Islamic Fighting Group (LIFG)

Moroccan Islamic Combatant Group (GICM)

National Liberation Army (ELN)

Palestine Islamic Jihad - Shaqaqi Faction (PIJ)

Palestine Liberation Front - Abu Abbas Faction (PLF)

Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP)

Popular Front for the Liberation of Palestine-General Command (PFLP-GC)

Al-Qa'ida (AQ)

Al-Qa'ida in the Arabian Peninsula (AQAP)

Al-Qa'ida in Iraq (AQI)

Al-Qa'ida in the Islamic Maghreb (AQIM)

Real IRA (RIRA)

Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC)

Revolutionary Organization 17 November (17N)

Revolutionary People's Liberation Party/Front (DHKP/C)

Revolutionary Struggle (RS)

Al-Shabaab (AS)

Shining Path (SL)

Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP)

United Self-Defense Forces of Colombia (AUC)"

-TÜRKİYE'NİN TERÖR TANIMI ULUSLARARARASI AĞLARI KAPSAMIYOR-

ABD Dışişleri Bakanlığı raporunda mevzuatta terörizm tanımının sınırlı olması nedeniyle Türkiye ile ABD'nin uluslararası terör ağları konusunda tam işbirliği yapamadığı, "soruşturmanın gizliliği" ilkesi gerekçesiyle El Kaide gibi uluslararası terör örgütleri konusunda bilgi paylaşımında bulunulamadığı belirtildi.

Türkiye raporunda ABD ile teröre karşı uzun süreden bu yana yapılan işbirliğine değinilirken, ABD'nin "PKK'nın oluşturduğu terörist tehdide karşı Türkiye'ye yardımda bulunduğu" belirtildi.

Raporda Türk yasalarında sınırlı terörizm tanımı nedeniyle örneğin El Kaide teröristlerinin yakalandıktan sonra içteki takibatlarının yapılması yerine hızla ülkelerine gönderildikleri belirtildi. Sınırlı terörizm tanımının Türkiye'nin küresel terör ağlarına karşı etkin eyleminin önünde engel oluşturduğu belirtildi. Raporda şu satırlar yer aldı:

"Türkiye 2012'de önemli iç terör tehdidiyle karşılaştı ve yanıt olarak güçlü biçimde harekete geçti. Türkiye'de terörist gruplar arasında en önde geleni PKK'dır. Başta milliyetçi gündemi bulunan etnik Kürtlerin oluşturduğu PKK, güneydoğu Türkiye ve kuzey Irak'tan faaliyette bulundu ve temel olarak Türk güvenlik güçlerini hedef aldı. Türkiye'de diğer önde gelen terörist gruplar arasında DHKP-C, ABD ve NATO karşıtı görüşlerle Türk devletinin şiddet yoluyla yıkılmasını isteyen militan bir Marksist-Leninist grup ve Türk Hizbullahı'dır. (Lübnan'da faaliyet gösteren aynı adlı Hizbullah'la bağı yoktur.) Devlet kaynakları aynı zamanda El Kaide ve diğer grup destekçilerinin yanısıra İslami Cihad Birliği üyelerinin tutuklanmalarına da dikkat çekmişlerdir. Genelde aktif olmasa da Türk İşçi Köylü Özgürlük Ordusu da Türk hükümeti için potansiyel bir tehdit olarak değerlendirilmektedir."

-VAKIFLARA DİKKAT ÇEKTİ-

Raporda Türkiye'de 2012 yılı içinde meydana gelmiş terörizm olayları sayılırken bu örgütün tipik olarak kırsal kesimde askeri devriyeye pusu kurduğu, mayın döşediği, kentlerde askeri ve güvenlik hedeflerini bombaladığı kaydedildi. Ankara'daki NATO kaynaklarına göre 2012 yılında Kasım ayına kadar 226 terör olayı meydana geldi.

Geçen yılın ilk on ayında PKK'yı hedef alan askeri operasyonlarda 494 isyancının öldürüldüğü, 21'inin yaralandığı, 44'ünün tutuklandığı, 155 PKK'lının ise teslim olduğu belirtilen raporda şu saptamalar yapıldı.

"-Türkiye'de terörle mücadele mevzuatının PKK dâhil birkaç terörizm grubun oluşturduğu iç tehdit üzerine odaklanıyor.

-Uluslararası terörizme karşı çabalar, terörizmi dar anlamda Türk devleti ya da Türk vatandaşlarını hedef alan suç şeklinde tanımlayan mevzuat tarafından engelleniyor. Birkaç El Kaide bağlantılı kişi polis tarafından geçici olarak tutuklandı. Bu kişiler transit geçiyorlardı ancak mümkün olduğunca çabuk ülkelerine iade edildiler. Soruşturma sürecinin gizliliği, aynı zamanda bir savcı bir davaya atandıktan sonra polis soruşturma bilgisinin paylaşılmasını engelliyor. 2011 sonrası Türk polisi bir El Kaide hücresine dâhil, diğer hedeflerin yanı sıra büyük olasılıkla Ankara'daki ABD büyükelçiliğini hedef alan 16 kişiyi tutukladı, ABD Büyükelçiliği yetkilileri, davanın yürütülmesine ilişkin ek bilgi konusunda reddedildi.

-Gizli dava süreçleri ve iddianamenin sadece taraflara verilmesi şeklindeki yorum, ABD ve Türk güvenlik güçleri arasında suç dosyalarıyla ilgili bilgi paylaşımının sınırlı olmasına yol açtı.

-Türk polisi ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Terörle Mücadele Yardımı programı doğrultusunda terörle mücadele eğitimi aldı. Türk polisinin bir dizi alanda oldukça yüksek düzeyde gelişmiş terörle mücadele yeteneği var ve güvenlik güçleri eğitim çalışmalarını bölgedeki diğer ülkelere de genişletmeyi planlıyor.

-Kar amacı gütmeyen sektör, terörün finansmanıyla mücadeledeki hassasiyetler açısından düzenli biçimde denetlenmiyor ve kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele konusunda Türk hükümetinden bir yardım ya da rehberlik almıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü hayır kurumları için ruhsat veriyor ve onları denetliyor ancak, 70 binden fazla kurumdan fazlasını denetleyecek sınırlı sayıda müfettiş var."

Raporda Türk hükümetinin radikalleşme ve şiddet içeren ekstremizme karşı iki önemli program yürüttüğü belirtildi. Türk polisinin ABD'de çetelere karşı girişilen önlemlerin benzeri etki altında bulunan topluluklara erişim programı uyguladığı bildirildi. Polisin terörist olmadan hassas nüfus kesimine ulaştığı ve gençlerin terörist gruplara katılımını engellemeye çalıştığı, bunu yaparken sosyal bilimlerden, anne babalardan yardım gördüğü, eğitimciler, psikologlar, koç ve dini liderlerin radikal mesajları ortadan kaldırmak ve örgüte katılmayı engellemek için hazırladığı da belirtildi. Raporda terör ve şiddete yönelimi engellemek için Diyanet'in de çalışmalar yürüttüğü belirtildi.

En Çok Aranan Haberler