YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PKK bombası sonucu çocuğunu kaybeden anne de Meclis'te kayıt yaptırdı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nde milletvekili seçilenlerin kayıt işlemleri devam ediyor. Bugün kayıt yaptıranlar arasında...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nde milletvekili seçilenlerin kayıt işlemleri devam ediyor. Bugün kayıt yaptıranlar arasında CHP İstanbul milletvekilleri Şafak Pavey ve Sabahat Akkiraz, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve İsa Gök, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat yer aldı.
Kayıt işlemlerini tamamlayan milletvekilleri basın mensuplarının sorularını cevapladı. CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, milli iradenin oluştuğu bir tablonun bulunduğunu belirterek, bu tablonun özel yetkili mahkemeler ya da AK Parti'nin dizayn ettiği yargı eliyle yeniden yapılandırılmaya çalışıldığını iddia etti.
CHP'nin yarınki yemin törenine katılıp katılmayacağını ilişkin bir soruya Cihaner, yaşanılan durumun görmezden gelinemeyeceğini savundu. 9 milletvekilinin çok da hukuki olmayan gerekçelerle Meclis'e, yasama faaliyetlerine katılamaması gibi bir tablonun bulunduğunu ileri süren Cihaner, bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Ortaya çıkan tablonun sorumlusunun ise iktidar olduğunu iddia eden Cihaner, "Bu, tepkisiz kalınacak bir durum değildir. Genel başkanın da belirttiği gibi özgürlük, demokrasi istiyoruz, hem de herkes için istiyoruz. Bunu sadece milletvekilleriyle ilgili de ele almamak gerekir. Ülkemizde insanlar parasız eğitim istediği için tutuklanıyor, Anayasa tarafından güvence altına alınan düşünceyi açıklama çerçevesinde değerlendirecek faaliyette bulundukları, örgütlenme özgürlüğü çerçevesinde faaliyette bulundukları için insanlar parmaklıklar ardına gönderiliyor. Bu özgürlük, demokrasi sorunudur." dedi.
Kurultaya ilişkin sorulara da Cihaner, bunun parti içi bir mesele olduğunu ve kameralar önünde konuşulmasının doğru olmadığını dile getirdi.

"KURULTAY İÇİN İMZA VERMEDİM"
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise tutuklu milletvekillerinin TBMM'ye gelmesinin sağlanması için her türlü demokratik tepkinin konulması gerektiğini ileri sürdü. Kurultay konusunda da Öztürk, kendisinin imza vermediğini belirterek, herkesin demokratik hakkını kullanma yetkisine sahip olduğunu, bu hakkı kullandığı için kimsenin ayıplanmaması, gerektiğini vurguladı.
Kayıt yaptıran CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de Türkiye'de demokratik, laik, çağdaş, parlamenter bir demokrasi olduğunu düşünmenin yanılgı olduğunu iddia etti.
"Türkiye'de hukuk devleti olduğunu düşünmek, Türkiye'yi tanımamazlıktır, Fransız kalmaktır." diyen Gök, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'ndan yargıya kadar tümüyle hükümetin baskısı ve talimatlarıyla yürüyen bir devlet sistemi meydana geldiğini ileri sürdü.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Engin Alan ile ilgili açıklamalarını da eleştiren Gök, "Yazıcı, bu kişilerin Meclis'e giremeyeceğini söylüyorsa o zaman hükümet kanadının bir bildiği var demektir. Hükümet kanadı, demek ki kimlerin Meclis'e girip girmeyeceğini, millet iradesine bakarak değil, siyaseten Başbakan'ın talimatıyla belirliyor demektir. Bu da bu ülkede, Meclis'in yetkisinin, parlamenter demokrasinin kalmadığının göstergesidir. Bu gerçekler ışığında CHP, kanaatim olarak söylüyorum, sessiz kalamaz, eylemsiz duramaz, bu olayı sindiremez." diye konuştu.

"DEMOKRASİ VE HUKUK DIŞILIĞA SERT TAVIR KOYULMALI"
Meclis'e girilip girilmeyeceğine ilişkin bir soruya ise Gök, yarın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuya ilişkin bilgilendirme yapacağını ifade etti. Partinin kararı bekleninceye kadar, demokrasi, hukuk devleti dışılığa sert, net, en etkin şeklide tavır koyma zorunluluklarının bulunduğunu vurgulayan Gök, yarın tüm dünyanın saat 15.00 itibariyle AK Parti'nin izinleriyle oluşan, millet iradesini hiçe sayarak kendi kararıyla oluşturduğu Meclis'teki durumunu konuşacağını iddia etti. Gök, Atatürk'ün kurduğu Meclis'in bunları hak etmediğini kaydetti.

PKK BOMBASI SONUCU ÇOCUĞUNU KAYBEDEN ANNE DE KAYIT YAPTIRDI
Tren kazası sonrası bir kolunu ve bacağını kaybeden CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, kaydını yaptırdı ve engellilerin her zaman sesi olacağını vurguladı. İnsan haklarının Türkiye'de iki üç alanda anlaşıldığını dile getiren Pavey, dünyada ise insan haklarının kadın haklarından çocuk haklarına, faili meçhullerden ifade özgürlüğüne, engelli haklarına kadar uzanan çok geniş yelpazede olduğunu ifade etti.
Onu insan hakları çatısına tekrar getirip ayrımcılıkla savaşmaya çalışacaklarını anlatan Pavey, CHP'nin yemin törenine katılıp katılmayacağına ilişkin soruyu ise "Gönül isterdi ki bütün seçilen arkadaşlarımızla girebilelim, böyle bir Meclis, yemin töreni görmek isterdim. O yüzden biraz gönlümüz buruk olacak. Ne olursa olsun sorunları Meclis'te çözmemiz gerekir." karşılığını verdi.
BDP'nin desteklediği ve YSK tarafından milletvekili seçilebilme şartları taşımadığı için vekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin yerine AK Parti'nin Diyarbakır 6. sıra adayı Oya Eronat da kaydını yaptırdı. Terör örgütü PKK tarafından Diyarbakır'da 2008 yılında bir dershanenin önünde yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 17 yaşındaki oğlu Eren Şahin'i kaybeden acılı anne Eronat, kayıt sonrası herhangi bir açıklama yapmadı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler