HABER

"PKK konusundaki beklentilerimiz karşılanamamaktadır"

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Irak'ta ve özellikle Bağdat'ta güvenliğin tesis edilememesinin, ülke genelinde devlet kurumlarının arzu edilen şekilde çalışamamasına neden olduğunu belirterek, "Mevcut durum, Irak'ın kuzeyindeki PKK mevcudiyetinin ortadan kaldırılması konusundaki beklentilerimizin arzu edilen sürat ve kararlılıkla karşılanamamasına da yol açmaktadır" dedi.

Gönül, Savunma ve Havacılık Dergisinde yayınlanan söyleşide, Türkiye ile ABD'nin iki yakın dost, ortak ve müttefik olarak bu zorlukların üstesinden gelme yolunda azimle yoğun çaba gösterdiğini belirterek, askeri ve ekonomik alana ilaveten siyasi alandaki iş birliği ve diyaloğu kurumsal bir zeminde yürütmek amacıyla 5 Temmuz 2006'da Türkiye-ABD Ortak Vizyon ve Yapılandırılmış Diyalog Belgesi'nin kabul edildiğini anımsattı.

Gönül bu belgede yer alan istişare mekanizmalarının hayata geçirilmesiyle Türkiye-ABD ilişkilerinin dokusunun tazeleneceğine ve ilişkilerin yeni bir ivme kazanacağına inandığını kaydetti.

Ülkelerin ulusal çıkar ve politikalarının her zaman yüzde yüz örtüşmesini beklemenin gerçekçi bir yaklaşım olmadığına dikkati çeken Gönül, şöyle konuştu:

"Önemli olan, müttefiklerin temel hedefte birlik içinde olmalarıdır. Türkiye ve ABD, geçirdikleri sıkıntılı dönemi artık geride bırakmışlardır. Bu gibi dönemlerde karşılaşılacak zorlukların üstesinden gelme yolunda katedilecek yol, aynı zamanda Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceğine de yatırım anlamına gelmektedir."

Gönül, Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili olarak da Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin stratejik bir hedef olduğunu söyledi.

Vecdi Gönül, Irak'ın içinde bulunduğu durum ve ülkenin kuzeyindeki oluşumun Türkiye'nin güvenliğine etkileriyle ilgili soruyu yanıtlarken de Türkiye'nin temel ulusal çıkarının, bölgesinin bir barış ve refah alanına dönüşmesinden geçtiğini vurguladı.

Gönül, bir soru üzerine Savunma Sanayi Destekleme Fonu'nda 1986-2006 yılları arasında 18.8 milyar dolar kaynak toplandığını belirtti.

Türkiye'nin taraf olduğu Ottava sözleşmesine göre depolanmış

antipersonel kara mayınlarının 1 Mart 2008, döşeli mayınların ise 1 Mart 2014'e kadar imha edilmesinin gerektiğini belirten Gönül, Suriye sınırında geniş alanı kaplayan mayınlı bölgenin temizlenmesinin Maliye Bakanlığınca TSK ve Milli Savunma Bakanlığının desteğiyle yürütüldüğünü anlattı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler