HABER

Plaka tahsisi nasıl yapılır? Plaka tahsis belgesi nasıl alınır?

Trafikte uyulması zorunlu olan bazı kurallar vardır. Bu kuralların arasında en önemlilerinden biri de trafiğe çıkan her aracın bir plakasının bulunmasıdır. Bir araba alındığı zaman yapılacak ilk işlem aracın plakasını kontrol etmek olmalıdır. Bazı durumlarda yeni plaka alma gerekliliği doğabilir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleştirilen plaka tahsisi işlemi bazı koşullara bağlı olarak yapılır.

Plaka tahsisi nasıl yapılır? Plaka tahsis belgesi nasıl alınır?

Bir süre öncesine kıyasla artık plaka değişikliği daha hızlı ve daha kolay şekilde gerçekleştirilebilir hale gelmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait resmi internet sitesinden kolay ve hızlı şekilde yapılabilen plaka tahsisi, sadece internet üzerinden online olarak değil tercihe ya da imkana bağlı olarak şahsen başvuru yaparak da gerçekleştirilebilmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğünün yetkili olduğu plaka tahsis işlemleri araç sahibi tarafından yapılmalıdır. Sürücü olan kişilerin hizmetine sunulan plaka tahsis işlemi amacı ile sürücülere plaka tahsis fişi verilir. Araç sahipleri, istedikleri plakayı diğerlerinden ayırabilmek amacı ile bu fişi kullanır.

Plaka tahsisi nasıl yapılır?

Çeşitli nedenlere bağlı olarak plaka değişimi yapılması gerekebilir. Plaka tahsis işlemleri hem online hem de şahsen başvuru şeklinde yapılabilmektedir. Ancak bazı şartların yerine getirilmesi ve istenen belgelerin beyan edilmesi gerekir. Tahsis işlemleri Ankara ve İstanbul’da farklı şekilde yapılır. Plaka tahsis İstanbul işlemleri farklı bir internet adresine giriş yapılarak gerçekleştirilir. www.istanbul.pol.tr/online-islemler internet adresi üzerinden işlem yapılmalıdır. Başvuru direkt olarak bu menü üzerinden yapılır.

Plaka tahsis Ankara şehri için ise şu adrese giriş yapılmalıdır: www.ankara.pol.tr/plaka-tahsis-islemleri. Bu adrese giriş yapılarak başvuru gerçekleştirilmeli ve çıkan adımlar takip edilerek tahsis işlemi sonlandırılmalıdır.

Plaka değişim işlemi nasıl yapılır?

Bir aracın alaka tahsis işlemi aracın sıfır ya da ikinci el olmasına bağlı olarak da değişkenlik gösterir. Örnek olarak sıfır bir araç alındıysa aracın işlemleri için öncelikle Trafik Tescil Bürosuna gidilmelidir. Büroda işlemler yapılır ve plaka alınır. İşlemlerin hangi şeritten devam ettiğine göre tahsis işlemi yapılmalıdır. Başvuru kişi ya da şirket için yapılabilir. Şirket için ve şirket tarafından işlem başlatılırsa işlem yapacak olan kişinin o şirketin yetkilisi olduğunu kanıtlaması gerekir. Plaka değişim işlemi için başvuru belgesi teslim edilmelidir.

İşlemler için başvuru belgesine ek olarak vergi ilişiğinin olmadığına dair kanıt belge, eski plaka, eski tescil kaydı, trafik belgesi, şoförler odasından alınmış olan araç nakil dosyası da işlem sırasında teslim edilmelidir. Plaka tahsis belgesi alabilmek için takip edilmesi gereken bazı adımlar ve yapılması zorunlu olan işlemler vardır. Bu adımlar şu şekildedir:

  • Mali sorumluluk sigorta poliçesi
  • Uygunluk belgesi
  • Kimlik
  • ÖTV kısmından muaf kabul edilen araçlar için araçların niteliklerine ve araç sahibi olan kişinin kimlik bilgilerine göre doldurularak şoförler odasından alınan iki araç trafik tescil ve başvuru işlem formu
  • ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ödenme belgesi
  • Fatura ve faturayı düzenleyen bayiye ait yetki belgesi
  • Aracın tescil edileceği kişi ya da varsa tüzel kişinin ticari sicil gazetesi, imza sirküsü, oda sicil kaydı.

Noterden özel plaka nasıl alınır?

Plaka tahsis sistemi noter üzerinden de işlemektedir. Ancak noterdeki işlemler özel plaka vermek üzerine değildir. Bu işlemin Tescil Şube Müdürlüğü üzerinden yapılması gerekir. Noterde yapılabilecek olan bazı evrakların onaylatılması işlemidir. Başvuru işlemleri sırasında istenen evraklardan bazılarının noterden onaylı olması gerekebilir. Plaka tahsis işlemlerinden noter gerekli olduğu takdirde belge onaylama amacı ile işlem yapabilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler