HABER

Plaka yenileme ve değiştirme: Plaka yenileme ve değiştirme işlemi nasıl yapılır? Plaka yenileme ve değiştirme ücreti nedir?

Plaka, trafiğe çıkan araç ve araçların kimliği olarak kabul edilir ve zorunlu bir durumdur. Plaka olmadan trafiğe çıkılması da yasaktır ve dolayısıyla mümkün değildir. Standartların dışında olan ve okunmayan plakalar ile ya da plakasız araçlar ile trafiğe çıkmanın çeşitli cezai yaptırımları bulunur. Bazı durumlarda ise plaka yenileme ya da plaka değiştirme işlemlerinin yapılması gerekli görülebilir.

Plaka yenileme ve değiştirme: Plaka yenileme ve değiştirme işlemi nasıl yapılır? Plaka yenileme ve değiştirme ücreti nedir?

İçindekiler

  • Plaka yenileme ve değiştirme işlemi nasıl yapılır?
  • Plaka yenileme nereden yapılır?
  • Plaka değiştirme nereden yapılır?
  • Plaka yenileme ve değiştirme için gereken belgeler nelerdir?
  • Plaka yenileme ve değiştirme ücreti nedir?

Araç plakası, çok çeşitli nedenlere bağlı bir şekilde hasar görmüş olabilir ve bu yüzden değiştirilmesi gerekebilir. Var olan plakanın bir şekilde değiştirilmesi ya da yenilenmesi istenmiş de olabilir. Bu tür plaka işlemlerini yapabilmek için ise bazı önemli koşulların yerine getirilmesi gerekir. Plaka yenileme ve değiştirme işlemleri, genel olarak aynı işlemlermiş gibi görünse de aslında 2 farklı koşullara sahip olan ve farklı aşamaları bulunan ayrı işlemlerdir.

Plaka yenileme ve değiştirme işlemi nasıl yapılır?

Plaka değiştirmek ya da yenilemek, daha önce de değinildiği gibi, 2 farklı işlemdir. Buna bir örnek olarak; plaka değiştirme işlemi, bir aracın var olan plakasından farklı olacak şekilde başka bir plaka numarası almak anlamına gelir. Başka bir deyiş ile plaka yenilemek plakanın numarası ile ilgili bir durum değildir.

Eğer bir aracın plakası değişecek ise bu plaka yenilemekten farklı bir işlemdir. Plaka değişikliği durumda, plakanın üzerindeki numaralar ve harfler de değişecek demektir. Ancak bir aracın plakası yenileniyor ise plakanın üzerindeki numaralar da harfler de aynı kalır. Fakat plaka fiziksel olarak yenilenmiş olur.

Plaka yenileme nereden yapılır?

Bir aracın plakası araç ile birlikte eskiyebilir, hasar alabilir ya da meydana gelen herhangi bir kaza gibi bazı sebeplerden ötürü fiziksel hâli bozulabilir. Bu tür durum ve durumlarda ise plaka yenileme işlemi yapılır. TÜVTÜRK (Teknik Gözetim Kurumu), plakaların okunamayacak hâle geldiği bu gibi durumlar için ortaya koyduğu Plaka Yönetmeliği dahilinde “ağır kusur” ifadesini kullanmıştır. Buna göre plakalar şu durum ve durumlarda yenilenmelidir:

  • Plakada yazılı olan rakamların ve harflerin okunmaması
  • Plakadaki yazıları engelleyecek bir şekilde boya ya da vida gibi çeşitli müdahalelerin yapılmış olması
  • Harflerin ve rakamların belirlenen standartların dışında yazılmış olması
  • Plakanın resmî olarak plaka basma yetkisi olmayan yerlerde basılmış olması
  • Plakanın aracın üzerinde okunmayacak bir biçimde yer alması ya da plakanın okunamayacak bir alanda olması
  • Yetkili kurumun onay mührünün plaka üzerinde bulunmaması

Plaka değiştirme nereden yapılır?

Plaka yenileme dışında, plaka değiştirme işlemi yapmak için yasal bir zorunluluk şartı bulunmaz. Standart dışı bir durum olmadığı takdirde plaka değişikliği yapılması genelde tercih ile ilgili bir durumdur. Genel olarak plaka değişiklikleri şu 3 nedenden kaynaklı olarak yapılır:

  • İkinci el bir araç satın alınacak ise
  • İkamet değişikliği yapılacak ise
  • Özel bir plaka alınmak isteniyor ise

Hem plaka yenileme işleminde hem de plaka değiştirme işleminde, gerekli tüm işlemler yapılmadan önce Emniyet Genel Müdürlüğü’nden, istenen ya da alınacak olan plakanın müsait durumda olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir.

Plaka yenileme ve değiştirme için gereken belgeler nelerdir?

Plaka yenileme ya da değiştirme işlemi yapılacak ise ilgili ve yetkili kurumlara gerekli başvurular yapılmadan önce, uygun bir şekilde temin edilmesi ve hazır bir şekilde bulundurulması gereken bazı belgeler vardır. Plaka yenileme ve değiştirme için gereken belgeler ise şöyle sıralanır:

  • Aracın sahibine ait TC kimlik kartı
  • Satış durumu söz konusu ise ve satıştan sonra değişiklik yapılacak ise noterden alınan satış belgesi
  • İkamet değişikliği söz konusu ise ikametgâh belgesi
  • Araca ait eski belgeler ve plaka
  • Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi

Plaka yenileme ve değiştirme ücreti nedir?

Plaka değişikliği ya da plaka yenileme işlemleri belli ücretlere tabi işlemlerdir. Bu ücretler, plaka yenileme ücreti ve plaka değiştirme ücreti olarak adlandırılır. Gerekli şartlar sağlandıysa ve gerekli tüm belgeler hazır ise, işleme göre belirlenen bu ücretlerin de ilgili yerlere ödenmesi gerekir. Ücretler her yıl yenilenmekte ve değişiklik göstermektedir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler