YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Plaket Yerine Ahlat Bastonu

Birçok kurum ve kuruluş artık personeline plaket verme yerine Ahlat bastonunu tercih ediyor. Böylece bir...

Plaket Yerine Ahlat Bastonu

Birçok kurum ve kuruluş artık personeline plaket verme yerine Ahlat bastonunu tercih ediyor. Böylece bir yandan yöresel el sanatlarına destek olunurken, öte yandan el sanatlarının gelecek kuşaklara aktarılmasına da vesile olunuyor.

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki baston ustalarından Refa Gökbulak, asırlardır insan kullanımı için üretilen Ahlat bastonlarının gün geçtikçe insan kullanımı dışında daha çok hediyelik eşya ve plaket gibi farklı şekillerde kullanıldığını ifade etti. Gökbulak, "Ülkemizin refah seviyesinin yükselmesiyle birlikte ortaya çıkan burjuva sınıfı bastona çok büyük önem vermiş. Bu destek sayesinde baston sadece kullanma amaçlı değil, şıklığın ve zarafetin sembolü olmuştur. Hızla gelişen dünyada ve ülkemizde ise baston günümüz insanı tarafından pek fazla kullanılmıyor. El sanatkârlarının üstün zekâsı, gayreti sonucunda Ahlat bastonları, yeni özgün tasarımlar ve modeller ile çok zengin bir çeşitliliğe sahip olmuştur. Günümüzde bastonlar hediyelik bir eşya ve dekoratif bir ürün haline gelmiştir. Son yıllarda ise bölgemizde Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet, valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler, kurum ve şahıslar, gelen ve giden misafirlerine plaket yerine Ahlat bastonu takdim ediyor. Tayin dönemi olduğunda başta Tatvan 10'uncu Motorize Piyade Tugay Komutanlığı olmak üzere birçok kurumun siparişini aldık. Bu konuda Ahlat Belediyesi ve diğer kurumlarda destek veriyor. Gece gündüz çalışarak siparişlerimizi yapmaya çalışıyoruz. Bugün Ahlat bastonları duygunun, sabrın, emeğin, göz nurunun ahşap ve kemikle sanata dönüştüğü turistik bir üründür. Plaket tarzında üretilen bastonları 4-5 asırlık ceviz ağacı, manda, koç ve sığır boynuzu kullanarak yapıyoruz. Plaket tarzında olan bastonların üzerine, takdim edilecek kişi ya da kurumun ismini veya logosunu kullanabiliyoruz. Yapmış olduğumuz plaket bastonların fiyatı ise 50 TL ile 100 TL arasında değişmektedir. Geldiğimiz bu nokta baston sanatının nerden nereye geldiğini açıkça göstermektedir. Bizler hiçbir destek almadan şahsi çabalarımız ile baston sanatını geliştirmek ve devamını sağlamak için çalışmaktayız. Bunu yaparken de ilçemizin tanıtımına katkıda bulunmak ve tarihi bir el sanatını yaşatmak bizim en iyi motivasyonumuz olmuştur" dedi.

Gökbulak, 4 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Ahlat bastonlarının pazar sıkıntısı olmadığını fakat altyapı sorununun olduğunu da vurgulayarak, "El sanatkârlarının her türlü alt yapı, makine tesisat, hammadde, işletme sermayesi, fuarlara katılım desteği gibi ihtiyaçları var. El emeği üretimi yapan ustalar bu sorunları çözebilecek ekonomik güçte değil. El sanatlarının desteklenmesi yerel yönetimlerin ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın asli görevleri arasındadır. Çünkü Ahlat bastonu 75 milyon insanımızın ortak kültür ve mirasıdır" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler