HABER

"Plan, tüketici odaklı olmalı"

İSTANBUL (İHA) - Müstakil Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hükümetinin hazırladığı Acil Eylem Planı'nın tüketici odaklı olması gerektiğini söyledi.

Bülent Deniz, İHA'ya yaptığı açıklamada, "AK Parti 3 Kasım seçimleri ile tek başına iktidar olma fırsatı elde etmiştir. Seçim sonuçlarının belli olması ile kamuoyu ve piyasalarda oluşan olumlu tepkiye biz de katılıyor ve destekliyoruz" dedi.

Ekonomik krizin toplumun büyük kesimini yoksullaştırdığına dikkat çeken Deniz, "Yoksullaşan toplum kesimleri tüketici hakkı ihlaline de uğramıştır. Bir yandan kamusal hizmetlere yapılan seri zamlar, öte yandan başta kredi kartı olmak üzere bir çok konuda oluşan tüketici mağduriyeti, mevcut tüketici yasasının getirdiği koruma mekanizmasının yetersizliğini ortaya koymaktadır. Yine AB sürecine ilişkin 2002 İlerleme Raporu'nda da 'Tüketicinin korunması alanında ek çabalar gerektiği' belirtilmektedir. Dolayısıyla bugün itibariyle acil yasal düzenlemeler zorunlu hale gelmiştir. Böyle bir dönemde, siyasi iktidar kısa vadede yapacaklarına ilişkin Acil Eylem Planı ve hükümet programını açıklamıştır. Özü; toplumsal uzlaşma ve sosyal barışın oluşturulması fikrine dayanan ve yeni bir sayfa açmayı hedefleyen bu belgelerde yer alması gerektiğini düşündüğümüz hususları tek tek belirledik" diye konuştu.

Bülent Deniz, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'a sunacakları önerileri de sıralarken, "Yeni iktidarın sivil toplum örgütleri ile işbirliği ve istişare söylemini yürekten destekliyor, bu söylemin iktidarın ilk aylarına has bir yaklaşım olmamasını diliyoruz" dedi.

4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun değişikliğine ilişkin kanun taslağının acil olarak gündeme alınması ve yasalaşmasının sağlanması gerektiğini belirten Deniz, "Gerçekleştirilecek yasal düzenlemelerde kamusal hizmetler nedeniyle tüketicinin maruz kalacağı hak ihlallerini önlemeye yönelik olarak başta sözleşme tipi olmak üzere bir çok konuda tüketici güvenliği ve hakkı gözetilmelidir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın, sanayi ve ticaretin yanı sıra tüketicinin de bakanlığı olduğu gözardı edilmemelidir" diye konuştu.

Baz istasyonları, transgenik gıdalar gibi tüketici sağlık ve güvenliğini tehdit eden konularda tüketici odaklı politika izlenmesi gerektiğini belirten Deniz, "Ekonominin temel dinamiği bilinçli tüketimdir. Bilinçli tüketimi gerçekleştirecek olan bilinçli tüketici profilinin oluşması için ilköğretimden başlayarak eğitimin her kademesinde tüketici haklarına ilişkin eğitim programları başlatılmalı, medyanın ve özellikle TV ve radyoların tüketici haklarına ilişkin program saatleri ayırması sağlanmalıdır" dedi.

Şu anda kredi kartı borcu nedeniyle 5 milyon kişinin icra takibine maruz kaldığını hatırlatan Deniz, "Geçtiğimiz dönem uygulanan yüksek oranlı temerrüt faizleri nedeniyle kredi kart borçları ödenemez hale gelmiş ve yaşamında mahkeme kapısı görmemiş milyonlar icra kapılarına düşmüştür. Hazırlanacak 3 maddelik bir yasa teklifi ile şu anda icra takibine konu olan kredi kart borçlarının 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Yasa'da öngörülen gecikme faizi uygulanmak suretiyle 12 eşit taksitte ödenmesi sağlanmalıdır. Böylelikle tahsili olanaksız hale gelen kredi kart borçlarının tahsili gerçekleştirilecek, aynı zamanda 5 milyon kredi kart sahibinin ekonomik yaşama dönüşü sağlanacaktır. Bu, Acil Eylem Planı ve hükümet programının dayanağı olan toplumsal barışa da önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Kredi kart borçlarının yanında elektrik, su, doğalgaz, iletişim hizmetlerine ilişkin bedelleri ödeyemeyip karanlıkta oturan, konuşamayan, ısınamayan insanımız da bu barış halkasının içine alınmalı, bu borçlara ilişkin ödeme kolaylıkları getirilmelidir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler