Ebru Zeynep Altay
Instagram: @ebrununsagliklidunyasi
Plasebo Etkisi Nedir?
Times magazinde yayınlanan ve benim çok ilgilimi çeken bir hikayeyle başlamak istiyorum bugün. ‘Plasebo etkisi’, kişinin hastalığı için kanıtlanmış tedavi edici bir etkisi olmamasına rağmen bir ilacı aldığında kendisini iyileştirebileceği algısının oluşmasıdır. Düşüncenin gücüdür Plasebo etkisi. İkinci dünya savaşı sırasında, yaralı ve çok canı yanan askere, hemşire yardım etmek ister ancak elinde askerin acılarını dindirecek hiç morfin kalmadığından, tuzlu su yapar ve onu enjekte eder ve asker iyileşir. İşte bu, gerçekten bizim beynimizde neye inandığımız ile çok ilgili. Neye gerçekten inanırsak, vücudumuz bedenimizde olan şeye meydan okuyor.
Neyi ne kadar yediğimiz kadar hangi ruh hali içinde bunları yaptığımızın çok önemi var. Albert Einstein’in çok güzel bir sözü var: “You can not solve a problem with the same consciousness that created it.” Bir problemi, onu yaratan aynı bilinçle çözemezsin.
Kilo verme neden kısır döngüne giriyor?
Kilo verme üzerine milyarlarca dolar harcanan bir çağda yaşıyoruz. Ancak ne yazık ki %90’ı başarısızlıkla sonuçlanıyor. Bu da demek oluyor ki, vücudumuza doğru kaloriyi alıyoruz, kilo veriyoruz ama sonrasında tekrar alıyoruz. Bunun sonucunda vücut ve beyin tıbbında asıl önemli olanın kendini sevme, kendini kabul ve kendine şefkat olduğunun önemi vurgulanıyor. Bununla ilgili bir kitap okumak isterseniz, Kenneth Pellentier’in “Mind as Healer, Mind as Slayer” kitabını öneririm. Dünyanın önde gelen stres doktorlarından bir tanesi, tavsiye ederim.
Sağlıklı beslenmediğimizde, yediklerimizin birçok hastalığa neden olduğu artık kanıtlanmış bir gerçek; diyabet, kanser, obezite bunlardan bazıları. Bugün böyle bir sürü hastalık ismi mevcut ancak altta yatan sebep enflamasyon yani iltihaplanma. Beslenmemizden enflamasyon yapan gıdaları çıkarırsak pek çok hastalıktan korunmuş oluruz.
***Hangi besinler bizi hasta eder, eklem ağrılarını tetikler, kollajen ve sıvı kaybına neden olur ve hatta kemik erimesini hızlandırır derseniz:
1- Rafine şeker
2- Trans yağ
3- Omega 6 yağ asidi, ayçicek yağı gibi bitkisel yağlar
4- Gluten ve kazein
5- Rafine karbonhidratlar
6- Msg
7- Alkol
8- Tatlandırıcılar
Peki ne yiyeceğiz derseniz?
1- Yeşil sebzeler
2- Olta balığı
3- Omega 3 zengini besinler
4- Çiğ kuruyemiş
5- Zeytinyağı
6- Berry cinsi meyveler
Bunların hepsi harika antiinflamatuar besinlerdir.
Beslenme bozuklukları bunlara neden oluyor. Peki beslenme bozukluklarına ne neden oluyor? İşte burada, kendimize dönmek ve gerçekten bizi alıkoyan, korkutan, taa içimizdeki duygularımızla tanışıp, yüzleşmemiz gerek.
İyileşme yolculuğu birazcık zorlu ama tutsaklıktan özgürlüğe kavuşmak da zorlu bir süreç. İçimizde bizi tutan herneyse bulup onu serbest bırakmak ve gerçekten kendimizi sevmekle başlıyor iyileşme.
Şifalanma zihin, ruh ve beden boyutunda bütüncül gelişebiliyor.