Bilim adamlarının çevre için bir dönum noktasi olan bu arastirmasi sayesinde, gelecekte kullandigimiz plastikler tarlada yetisecek.
ABD Missouri Universitesi'nde yapilan calisma, kirlilik yaratmayan, yenilenebilir plastiklerin, petrol bazli bazi plastiklerin yerini alabilecegini ortaya koydu. Missouri Universitesi Disiplinlerarasi Bitki Grubu (MU Interdisciplinary Plant Group) Biyokimya Docenti Brian Mooney, bitkilerden plastik elde etmenin yeni bir fikir olmadigini belirterek, "Bitki nisastasindan ve soya proteininden yapilmis plastik, petrol bazli plastiklere alternatif olarak kullanildi. Su an yeni ve heyecan verici olan ise plastik yetistirmek icin bitkilerin kullanilma fikri" dedi.
Missouri Universitesi bilim adamlari, cok sayida molekuler teknik kullanarak uc bakteri enzimini model bitkisi, Arabidopsis Thaliana'nin icerisine uyguladilar. Bitkiden iki adet enzimi birlestirdiklerinde organik bir polimer urettiler. Polyhdroxybutyrate-co-polyhydroxyvalerate veya PHBV olarak bilinen bu polimer; market posetleri, soda siseleri, tek kullanimlik jiletler ve catal bicak takimlari gibi pek cok urunu uretmek icin kullanilabilen esnek ve sekil alabilen bir plastik. Ustelik bu plastik, cevreye atilsa bile dogal yollarla su ve karbondioksite ayrisabiliyor.
Ayni zamanda Missouri Universitesi, Christopher S. Bond Life Sciences Center'da, Charles Gehrke Proteomics Center'in da Mudur Yardimcisi olan Money, arastirma ile ilgili olarak, "Bu enzimin PHBV uretmek icin bitkinin en uygun yeri olarak tanimlanmis olan kloroplasta donusmesi icin bitkileri basarili bir sekilde degistirmis bulunuyoruz" aciklamasini yapti. Bir sonraki asamanin, bu teknigin, bir tur bitki olan 'switchgrass" gibi gercek bitkilerde ise yarayip yaramadigini gormek olacagini belirten Brian Mooney, St. Louis Donal Danforth Bitki Bilim Merkezi'nde ve cevresel teknoloji sirketi Metabolix Inc. Cambridge'te bilim adamlari ile gorusmeler gerceklestirdiklerini de soyledi.
Missouri Universitesi arastirmacilari, buluslarinin geleceginden umutlu. Plastik yetistirmek icin bitkilerin kullanilmasi, cevre acisindan da olumlu sonuclar doguracak. "Yesil" plastikler, karbon ayak izlerini azaltabilecek. Gunluk yasantimizi surdururken, dunyada biraktigimiz iz, cevreye verdigimiz zarar olarak tanimlanabilecek karbon ayak izi, direkt ve dolayli olarak cevreye ne kadar karbondioksit salinmasina sebep oldugumuzu olcuyor. Kuresel isinmanin en buyuk sebebi olarak karbondioksit salinimi gosteriliyor. Gelecekte plastiklerin tarlada bitki olarak yetisebilmesi, petrole olan bagimliligi da azaltacak ve ciftciler icin yepyeni bir ihrac urunu olabilecek.
Turk Plastik Sanayicileri Arastirma, Gelistirme ve Egitim Vakfi (PAGEV) Baskani Selcuk Aksoy, gelecege yonelik bu tarz arastirmalarin, petrol bazli plastiklere alternatif yarattigini soyleyerek, plastigin sundugu avantajlar nedeniyle ilerleyen yillarda da hayatimizdaki yerini ve onemini koruyacagini belirtti.
Aksoy, "21. yuzyilin malzemesi plastikten vazgecmek imkansiz. Gunluk yasamimizdaki pek cok kritik noktada plastik var ve bu arastirmalar plastigin, yeni teknolojiler sayesinde bambaska boyutlarda karsimiza cikacaginin bir gostergesi" dedi.