YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Polen, Alerji Olmaktan Çıkıp Can Alıcı Boyuta Kadar Ulaşıyor'

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Nihat Sapan, polen üretimi...

'Polen, Alerji Olmaktan Çıkıp Can Alıcı Boyuta Kadar Ulaşıyor'

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Nihat Sapan, polen üretimi dikkate alınmadan yapılan ağaçlandırma çalışmalarının sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini belirterek, "Polen bazen alerji olmaktan çıkıp can alıcı boyuta ulaşabiliyor." dedi. Prof. Dr. Sapan, Doğu Anadolu Bölgesi'ne yoğun bir şekilde dikilen 'huş' isimli ağaçla birlikte zeytin ağacının yoğun polen ürettiğine de dikkati çekti.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, Aerobiyoloji Çalışma Grubu'nun düzenlediği Bilgilendirme Toplantıları’nın birincisi "Aerobiyoloji Sempozyumu" olarak, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesinin ev sahipliğinde, Tıp Fakültesi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Programda Alerji Kliniğinde 'Aerobiyoloji Çalışmalarının Önemi' konulu sunum gerçekleştiren Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Prof. Nihat Sapan, polenlerin beraberinde getirdiği hastalıklar ve bu hastalıklardaki çözüm süreçlerine dikkat çekti. Hastalığın belirtileri, alınması gereken önlemler ve alerjik hastalıkları sıralayan Sapan, hangi bölgede hangi ağaçların ve bitkilerin daha çok polen ürettiklerine de vurgu yaptı.

Yaz mevsiminde sıcak havalarla birlikte polen salgılayan ağaçlar ve gösterdikleri değişimleri de aktaran Sapan, polenlerin oluşturduğu hastalıkları da hazırladığı slaytla bir bir anlattı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde 'huş' ismi verilen ağacın büyük ölçüde polen ürettiğinin altını çizen Prof. Dr Sapan, diğer bölgelerde zeytin ağacının polen ürettiğini de hatırlatarak, "Ağaç dikimi yaparken, nasıl bir ağaç dikmemiz gerektiğine ve bu diktiğimiz ağaçların bizlere nasıl sorunlar yaratacağına çok dikkat etmeliyiz. Polen bazen sadece alerji olmaktan çıkabiliyor ve can alıcı noktalara kadar ulaşabiliyor. Bu nedenle herkesin bu konuya duyarlı olması gerekiyor." dedi.

Türkiye’nin atmosferik polen haritası ve güncel değişikliği konulu sunum gerçekleştiren Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Prof. Dr. Adem Bıçakçı da Türkiye'nin polenlere karşı içinde bulunduğu durumu anlattı. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü Prof. Dr. Nur Münevver Pınar ise Türkiye’nin atmosferik küf sporu haritası ve güncel değişiklikler hakkında konuştu. Moleküler Aerobiyolojide ne konumda olunduğuna dair Bursa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Doç. Dr. Sevcan Çelenk tarafından katılımcılarla bilgiler paylaşılırken, Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültresi, Biyoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Altunoğlu da Kars bölgesinde polen ve küf sporu çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.

Sempozyuma, çalışma grubu başkanı olarak, Prof. Dr. Nihat Sapan ve Prof. Dr. Âdem Bıçakçı, Prof. Dr. Nur Münevver Pınar, Doç. Dr. Sevdan Çelenk ile Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Altınoğlu katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler