Başbakan Erdoğan ’ın açıklamalarının ardından, öğrenci evleriyle ilgili nasıl bir denetim yoluna gidileceği sorusu gündeme geldi. Hukukçulara göre polisin bir eve girebilmesi için belirli kriterler bulunuyor.
Vatan gazetesinin haberine göre AK Parti yöneticileri karma öğrenci evlerinin nasıl denetleneceği ve bu denetim sonucu birlikte kaldıkları tespit edilen kız ve erkek öğrencilere ne tür bir yaptırım uygulanabileceği yönündeki sorular üzerine de Kabahatler Kanunu ile Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’na işaret ettiler.
Parti yöneticileri “Amaç cezalandırma ve bir yaptırım uygulama değil. Daha ziyade ileride toplumsal sorunlara yol açabilecek bir durumu engellemeye yönelik. Bu durumdaki evler tespit edilerek, öğrencilerin ailelerine durumun haber verilmesi söz konusu olabilir. Bu durumda karar ailenin olur” dediler.
AK Partililer gürültü ya da huzur bozma gibi bir şikayet söz konusu olursa da belediye zabıtası ya da kolluğun meskene gidebileceğini söyledi.
Ceza Hukukçusu Yılmaz Yazıcıoğlu ise kolluk kuvvetinin üç şartla bir eve girebileceğini söyledi:
Evde suç işleniyorsa, kolluk kuvveti o suçu (ağır cezalık olmak şartı ile) önlemek için o eve girebilir. -
Izdırar (zorunluluk) hali ve meşru müdafa şartları var ise yine kolluk kuvveti o eve girebilir. Bir kişinin hayatını kurtarmak ya da çok ağır bir tehlikeyi (yangın,patlama)önlemek gibi.
Evdekilerden bir tanesi yardım isterse kolluk gücü o eve girebilir.
Kabahatlar Kanunu’ndaki hiç bir hüküm için kolluk konuta giremez. Bir konuta girilmesi özel hayatın korunması anayasa korunması altındadır. Hukuka uygun bir hakim kararı olmadan kolluk bir kişinin özel hayatına müdahele edemez.