Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Tuğlu, Meslek grupları arasında hekimlerden psikologların ve Anestezistlerin daha çok intihar ettiğini, polislerin ise iş ve sorunlu insanlarla uğraşma, ailevi sorunlar nedeniyle intihar ettiğini söyledi. Tuğlu, intihara sebeb olan maddelerin kolay erişilebilir olmasının önemli etken olduğunu ifade etti.
Edirne Emniyet Müdürlüğü Rehberlik ve Psikolojik Danışma Büro Amirliği ve Eğitim Şube Müdürlüğünün koordine ettiği “İntihar, intiharın belirleyicileri ve intiharı önleme” konulu eğitim semineri Polis bahçesi kapalı salonda yapıldı. Edirne Emniyet Müdürlüğünde görevli Şube Müdürleri ve İlçe Emniyet Müdürlerinin katıldığı eğitim seminerine Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Tuğlu konuşmacı olarak katıldı.
Edirne Emniyet Müdürü Cemil Ceylan’ında katıldığı seminerde İl genelinde görevli Şube Müdürleri ve İlçe Emniyet Müdürleride hazır bulundu. Seminerde bir konuşma yapan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Tuğlu, “Toplumda intihar önemli sorunlardan biri olarak görülüyor. Bu riski belirlemek gerekir ki intiharla başa çıkabilelim. Dünya’da intihar oranları girişim olarak ya da sonlanmış olarak farklı rakamlar verilmektedir. Türkiye’de intihar oranının düşük olduğu görülmesine rağmen işler o kadarda parlak değil. İntihar girişimlerinin % 5 oranının ciddi olarak değerlendirmek lazım ancak bu ciddidir değildir diye ayırmakta kolay değil ve suni kalacaktır” dedi.
İntihar girişimlerini mesleklere göre ayıran Prof. Dr. Tuğlu, doktorlarda Psikologların intihara daha meyilli olduğunu belirterek, “Bunun ana sebebi belki de insanlarla fazla uğraşmaktan kaynaklanıyor. Doktorlarda Psikologların ve anestezistlerin daha çok intihar ettiğini görüyoruz. Bunun ana sebebi ilaçları daha iyi bilmeleri ve bu ilaçları amacı dışında kullanmaktan kaynaklanıyor. Polisler mesleki güçlük dışında çok da ayrılmıyor, genel çerçeveden. Polisleri de aslında çalışma şartları bakımından doktorlara benzetebiliriz. Çalışma stilleri ve çalışma saatleri bakımından ve sorunlarla uğraşmak bakımından benzerlik gösteriyorlar. İntiharda planın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Dürtüsel bir şey yoksa plan çok önemli. Plan varsa bu planda yıkıcı yöntemin şiddetini gözeterek seçilen zaman ulaşılabilirlik ele aldığımız bir şeydir. Polislerde kullandıkları silahın ulaşılabilir olması intiharın en önemli sebebi olarak görülüyor. İntihar girişimi her zaman tek başına kronik bir şekilde olmayabilir. Kişinin çok ağır zararlara uğramasına yol açabilecek bir şeyse yardım aramanın da önüne geçebiliyor. Özet yapacak olursak ön yargılarımızı gözden geçirmemiz gerekiyor. Ulaşılabilir yardım araçları ve destek birimlerinin oluşturulması için gayret göstermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz