HABER

Polise nükleer silah dersi

MUĞLA (İHA) - Muğla Emniyet Müdürlüğü tarafından Nükleer-Biyolojik ve Kimyasal Savaşta Polisin Sivil Savunma Görevleri (NBC) ve biyolojik silah eğitimi konulu konferans verildi. Muğla Merkez İlçe Sivil Savunma Müdürü Şennur Dayanak'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa emniyet mensupları katıldı.

Merkez İlçe Sivil Savunma Müdürü Şennur Dayanak, savaşta ve barışta sivil savunmanın önemine değinerek, "Nükleer silahların etkilerinin yüzde 35'ini ısı, yüzde 45'ini basınç, yüzde 5'ini radyasyon ve yüzde 15'ini de kalıntı radyasyon etkisi oluşturur. Nükleer silahların ışık etkisi doğrudan göze geldiği takdirde 15-45 dakika içinde körlüğe neden olur. Belirli uzaklıkta etki eden ısı etkisi ise doğrudan ölüme neden olur" dedi.

Nükleer silahların en etkili olduğu alanın 600 metre çapındaki bölge olduğunu belirten Dayanak şunları söyledi:

"Radyasyonun basınç etkisi, aradaki mesafeye göre, şiddetli, orta ve hafif olarak kendini gösterir. Örneğin, 20 kilo tonluk basınç etkisindeki bir nükleer etki, 600 metre çapı içinde tam etki yapar ve bu bölgedeki ölü sayısı yaralı sayısından daima fazla olur. 1 gram atom enerjisi 20 bin ton dinamit veya 20 milyon ton taş kömürü enerjisi demektir. Örneğin, 6 Ağustos 1945 yılında Hiroşima'ya atılan 20 kilo tonluk küçük bir atom bombası, 300 bin nüfustan 78 bininin ölümüne, 84 bininin yaralanmasına ve binlerce evin yıkılmasına neden olmuştur."

Biyolojik ve kimyasal silahlarla, bu silahların canlılar ve diğer varlıklar üzerindeki etkilerine de değinen Dayanak, bu etkilerin çeşitli hastalıklara neden olduğunu bildirdi. Dayanak, önlem olarak ise halkın bu konuda çok iyi eğitilmesine ihtiyaç olduğunu, bu konuda aşı, ilaç, maske donanımı ile hastane ve sağlık personelinin yeterli duruma getirilmesi gerektiğini söyledi.

En Çok Aranan Haberler