YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Polisin Fazla Çalışması Davalık Oldu

- MANİSA'da görev yapan polis memuru Ahmet Yalçın, çalışma saatlerinin Devlet Memurları Kanunu'nda düzenlendiği şekliyle haftalık 40 saatle sınırlandırılması ve

Polisin Fazla Çalışması Davalık Oldu

- MANİSA'da görev yapan polis memuru Ahmet Yalçın, çalışma saatlerinin Devlet Memurları Kanunu'nda düzenlendiği şekliyle haftalık 40 saatle sınırlandırılması ve fazlaya ilişkin ya saat başı ücret ya da her 8 saat için 1 gün izin verilmesi yönünde gerekli düzenlemenin yapılması talebini yargıya taşıdı.
Polisin günlük 16-18 saatlere varan ve fazlaya ilişkin izin-ücret karşılığı olmayan çalışma sistemi davalık oldu. Manisa'da görev yapan polis memuru Ahmet Yalçın, geçen yıl Mart ayında çalışma saatlerinin, Devlet Memurları Kanunu'nda düzenlendiği şekliyle haftalık 40 saatle sınırlandırılması ve fazlaya ilişkin ya saat başı ücret, ya da her 8 saat için 1 gün izin verilmesi yönünde gerekli düzenlemenin yapılması talebiyle Emniyet Genel Müdürlüğü'ne başvurdu. Polis memuru Ahmet Yalçın'ın bu talebinin 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun 61'nci maddesi gerekçe gösterilerek red edilmesi üzerine, bu red işlemini yargıya taşındı. Polis memuru Ahmet Yalçın'ın İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne açtığı dava, bugün Manisa Adliyesi 1'inci İdare Mahkemesi'nde görüldü. Davaya polis memuru Ahmet Yalçın ve avukatı Ankara Barosu'ndan Emrah Aytekin katıldı.
2 AYM KARARI EMSAL GÖSTERİLDİ
Dava dilekçesinde ayrıca iki Anayasa Mahkemesi kararı emsal gösterildi. Sözleşmeli aile hekimlerinin ve aile sağlığı elemanlarının izin hakkına ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer vermeyen ve izin haklarının 'Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak, Sağlık Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir' kuralını getiren kanun maddesi (5258 S.K. Md.8), Anayasa Mahkemesi'nin 11.09.2014 tarih ve E.2014/82, K.2014/143 sayılı kararıyla Anayasa'nın 128'inci maddesine aykırı bulunarak iptal edildiği belirtildi. İkinci emsal karar olarak da, Anayasa Mahkemesi'nin 13.01.2016 tarih ve E.2015/85, K.2016/3 sayılı kararıyla; emniyet teşkilatı mensuplarının disiplin suç ve cezalarını belirlemeyip, çıkarılacak tüzükle belirlenmesi kuralını getiren 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunun 83'üncü maddesinin Anayasa'nın yine 128'inci maddesine aykırı bulunarak iptal edilmesi gösterildi. Ayrıca dava dilekçesinde emniyet teşkilatı mensuplarının 40 saat/hafta üzerinde çalıştırılmamaları kararını veren Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kararına da yer verildi.
Davacı polis memuru tarafından "Komiser ve polislere umumi hükümlere göre senelik mezuniyetlerinden başka haftada 24 saat izin verilir. Çok mühim haller müstesna olmak üzere bu mezuniyet kesilemez." kuralını getiren 61'inci maddenin ve bu maddeye dayanılarak 29.09.1995 tarihinde çıkarılan "Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personelinin Çalışma Saatlerine İlişkin Esaslar" genelgesinin uygulanmasıyla yaşanan haksızlıkların, Anayasa'nın, yasama yetkisi başlıklı 7'inci, zorla çalıştırılma yasağı başlıklı 18'inci, kanunla belirleme zorunluluğu getiren genel ilkeler başlıklı 128'inci maddelerine aykırı olduğu öne sürüldü.
Manisa Adliyesi 1'inci İdare Mahkemesi'nin 1 ay içerisinde kararını açıklayacağı öğrenildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler