ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdürlüğü insan hakları ihlalleri konusunda özeleştiri niteliği taşıyan bir rapor yayınladı. İnsan hakları ihlallerine ilişkin en yoğun eleştirilerin 1990 ile 1993 yılları arasında yaşandığına dikkat çekilen raporda, bu yıllarda kontrol dışı bir takım ferdi suistimaller görüldüğü belirtildi. Rapora göre, son 7 yılda kötü muamele suçundan toplam 9 bin 104 personel, işkence suçundan toplam 975 personel hakkında da işlem yapıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü, insan hakları ihlallerine yönelik eleştirileri ortadan kaldırmak için bugüne kadar yapılan tüm yeniden yapılandırma ve iyileştirme çalışmalarını içeren bir rapor yayınladı.
Özeleştiri niteliği de taşıyan raporda, emniyet teşkilatında insan hakları konusunda zaman zaman münferit tutum ve davranışlardan kaynaklanan sıkıntıların bulunduğu vurgulandı. İnsan hakları ihlalleri konusunda en yoğun eleştirilerin 1990 ile 1993 arası döneme ait olduğu hatırlatılan raporda, o günlerde terörle mücadele eden güvenlik güçlerinin içerisinde kontrol dışı bir takım ferdi suistimaller görülebildiği tespiti yapıldı.
Raporda, bu suistimallere gerekçe olarak, "Gerek toplumsal, gerekse mesleki bilincin tam olarak oluşmaması, suçluların tespiti ve yakalanmasında kullanılan teknolojik koşulların yetersizliği istenmeyen durumlara sebebiyet vermiştir" denildi.
Rapora göre, 1 Ocak 1995 tarihinden 31 Ocak 2002 tarihine kadar hakkında, efrada kötü muamele suçundan 9 bin 104 personel hakkında adli soruşturma, 4 bin 68 personel hakkında da idari soruşturma açıldı. Bu suçtan hakkında dava açılıp da hüküm giyen personel sayısı da 210 oldu.
Yine son 7 yılda işkence yapma suçundan hakkında işlem yapan toplam 975 personelden 609'u hakkında adli, 356'sı hakkında idari soruşturma açıldı. İşkence suçundan hakkında adli soruşturma açılan personelden 31'i hüküm giydi, 168'i ise halen yargılanıyor.