ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, bu hafta Meclis'te görüşülecek Kredi Kartları Yasa Tasarısı öncesinde, kredi kartı borcu yüzünden Meclis Şeref Salonu'nda intihar eden koruma polisinin vefatı nedeniyle bir açıklama yaptı.
Aygün, intihar eden koruma polisinin milletvekillerine açık bir mesaj verdiğini öne sürerek, "Polis diyor ki; 'Bu bir intihar yasasıdır. Ben bu yasa tasarısından umudumu kestiğim için yaşamla da bağlantımı kesiyorum.' Bütün milletvekilleri bu mesajı iyi okumalıdır. En başta da tasarıyı renksiz, kokusuz, ruhsuz halde çıkarmaya gayret eden Komisyon Başkanı Soner Aksoy ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener tarafından iyi okunmalıdır" ifadesine yer verdi.
Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda verilen bir önergeyle, kredi kartı borçlarına ödeme kolaylığı getirildiğini; ancak daha sonra bu önergenin bankaların istediği şekilde değiştirildiğini savunan Aygün, açıklamasında şunları kaydetti:
"Verilen önerge bizim istediğimiz şekilde verilmişti. Önergede, vatandaşın temerrüt tarihindeki ana parasına TÜFE oranı eklenmesiyle bulunacak rakam 24 ay taksitlendirilecekti. Komisyon çalışmalarına bir saat ara verildi. Verilen arada Komisyon Başkanı Soner Aksoy, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, banka temsilcileri, bir odaya girip taslağa son şeklini verdiler. Beni ve diğer sivil toplum örgütü temsilcilerini içeri dahi almadılar. Önerge bankaların baskısıyla içeride kapalı kapılar ardında değişti ve sadece bankaların işine yarayan bir hale geldi.
Bu mudur şeffaflık? Bu mudur tüketicinin yanında olmak. Bu yasa Tüketiciyi Koruma Yasası değil, Bankalar Yasası'dır. Bankaların mali durumlarını düzeltme yasasıdır. Vatandaş bankalarının önüne yem diye atılmıştır. Umut ederim Meclis Genel Kurulu'nda bu yasa tasarısı değişir. Bu yasanın dişe dokunur bir yasa olarak çıkması için son olarak bir polisin intiharı yeterli neden değil midir? Milletvekilinin mi intihar etmesi gerekir? Milletvekillerimiz Meclis Şeref Salonu'na gönül rahatlığıyla çıkabilirler mi?"
Tasarıda, icra takibine düşmüş tüketicilerin, icra takibine düştükleri tarihteki borçlarının esas alınıp, bu borca yıllık yüzde 22 faiz işletilerek 12 eşit taksitle ödeme imkanı getiren düzenlemenin bankaların işlerini kolaylaştıran bir düzenleme olduğunu savunan Aygün, "Hepsi kandırmaca. Kolaylık, taksit maksit yok. Kanmayın inanmayın. Tasarıda ana para, icraya düştüğü tarih olarak alınıyor. Zaten ne oluyorsa, borçlunun gecikme faizi ve temerrüte düştüğü o üç aylık dönemde oluyor. Borç, bu üç ayda ikiye, üçe katlanıyor. Bu katlamaya izin veren bir yasanın iyi bir yasa olduğunu kim söyleyebilir? Yasa tasarısı bu şekilde çıkarsa, bundan sonra olacak intiharlardan, boşanmalardan Meclis sorumlu olur" dedi.