HABER

Polisin kaçak sigara ve içki sıkıntısı

ANKARA (İHA) - Devletin milyarlarca dolar vergi kaybına mal olan içki ve sigara kaçakçılığıyla mücadele eden polis ve jandarmanın başı, ele geçirdikleri kaçak malları teslim edecek merci bulamamakla belada.

İHA muhabirinin yetkililerden edindiği bilgilere göre, tonlarca kaçak sigara ve içki, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ve TEKEL'in teslim almaması nedeniyle Jandarma ve polise ait binalarda bekletiliyor. TEKEL'in verilerine göre, Türkiye'ye yılda 2 bin tonun üzerinde kaçak sigara giriyor ve bundan kaynaklanan vergi kaybı 1 milyar YTL'yi buluyor. Bu kaybı en aza indirmek için çalışan Jandarma ve polis birimlerinin 1918 sayılı Kaçakçılık Men ve Takibine Dair Kanun'un günümüz koşullarında ihtiyaçlara cevap vermediği gerekçesiyle 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile değiştirilmesinin ardından, ele geçirdikleri kaçak sigara ve içkiler sorun olmaya başladı.

4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun 19. Maddesi'nde bu konuda şöyle deniliyor:
"Eşyanın miktar bakımından fazla olması veya saklanması özel tesis ve tertibatı gerektirmesi hallerinde eşya özelliklerine göre doğrudan ilgili idarelere, bunun mümkün olmaması halinde İçişleri Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ile Maliye Bakanlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nce belirlenecek usul ve esaslara göre mahallin en büyük mülki amirinin uygun göreceği bir yere konulur."

Ancak, ele geçirilen kaçak ürünleri, teslim edilmek istendiği Gümrük Müdürlükleri de TEKEL Müdürlükleri de almıyor. TEKEL, ele geçirilen kaçak ürünlerden sadece kendi markalarının taklitlerini alıyor. Kaçak ürünleri teslim alacak ilgili idarenin kim olduğu yönündeki tartışma bir yıldır devam ederken Cumhuriyet Savcıları'nın dava açmalarında da sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor. Yaşanan tartışma nedeniyle tonlarca kaçak sigara ve içki, Türkiye genelindeki polis ve jandarmaya ait binalarda ve ilgili bürolarda depolanmaya çalışılıyor. Özel koşullarda saklanması gereken bu ürünlerin depolanmalarında ciddi sıkıntıların yaşandığı hatta bazı illerde konacak yer bulamayan güvenlik güçlerinin kaçak ürünleri sorgu odalarında veya yakalanan araçlarda depolamak zorunda kaldıkları ifade ediliyor. Kaçakçılıkla mücadele eden güvenlik mensupları, kendilerini zor durumda bırakan bu belirsizliğin bir an önce giderilerek devletin büyük gelir kaybına neden olan kaçakçılıkla mücadelenin önünün açılmasını istiyor.

En Çok Aranan Haberler