Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, Diyarbakır'da inşaat işçisi Veysel Tanrıverdi, 3 Aralık 2014 günü merkez Bağlar İlçesi'nde caddeyi trafiğe kapatmak amacıyla yakmak için otomobil lastiği taşıdığı ve PKK terör örgütü adına eylem yaptığı suçlamasıyla gözaltına alındı. Gözaltına alındığında bir aylık evli olan Tanrıverdi, çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklanırken, hazırlanan iddianamede hakkında 'Silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'Kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma' suçlarından 13 yıla kadar hapis cezası istendi.
'LASTİKLERİ YAKACAĞI İZLENİMİ UYANDI'
İddianamenin kabulünün ardından Tanrıverdi'nin tutuklu yargılaması 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. İlk duruşmada ifade veren Tanrıverdi suçlamaları reddetti. Tanrıverdi'yi yakalayan polis memuru ise ifadesinde şöyle dedi:
"4- 5 kişi lastiklerle yolu kapatmıştı. Lastiklerin içinde kağıt veya benzeri birşey yoktu. Sanık o kişiler arasındaydı. Kovalamaca sonucu yakaladık. Elinde lastikleri yakacak birşey görmedik. Lastiklerin yanındaki grupta görünce lastikleri yakacağı izlenimi uyandı. Olay yerinde yüzü maskeli kimse yoktu. Lastikleri yakıp yakmayacakları henüz belli değildi."
EMNİYET: O GÜN EYLEM OLMADI
Bunun üzerine mahkeme Emniyet Müdürlüğü'ne olay tarihinde ve öncesinde örgütün eylem çağrısı olup olmadığı ve olay günü bir eylem yapılıp yapılmadığını sordu. Gelen cevapta, olay günü bir eylem çağrısı olmadığı, Diyarbakır'da da herhangi bir eylem ve olay olmadığı bildirildi.
HAPİS CEZASI VE TAHLİYE
Son celsede kararını açıklayan mahkeme Tanrıverdi'yi 'Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'ten 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme sanığa 'Kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma' suçundan da 1 yıl 3 ay hapis cezası vererek, bu cezayı erteledi. Duruşmada Tanrıverdi'nin tahliyesine hükmedildi.
'HAKSIZLIĞA UĞRADIM'
Yakalandığı yerde yaşadığı olayı anlatan Veysel Tanrıverdi haksızlığa uğradığını ve psikolojisinin bozulduğunu savunarak şöyle konuştu:
"Ben yol kapama ve lastik yakma eylemine katılmadım. Benim PKK ile bir ilişkim yok. Eve doğru yürüyordum. Yürüdüğüm sırada yolun lastik ile kapatıldığını gördüm. Herhangi bir grup yoktu ve lastikler yanmıyordu. Birden polis beni yakaladı. İki polis yanaşıp koluma girdi. 'Ne oluyor?' dediğimde vurmaya başladılar. Polislere bugüne kadar taş atmış, kavga etmiş bile değilim. Hiç bir suça karışmayan ve kendi halinde bir insanım. 1 aylık evliyken, geçimimi sağlama derdindeyken, örgüt üyeliğinden haksız şekilde tutuklandım."
TEMYİZ ETTİLER
Veysel Tanrıverdi'nin avukatı Hanım Gökdere ise dosyada müvekkilini suçlayacak tek bir delil olmamasına rağmen bu cezanın verildiğini belirterek, "Kararı temyiz ettik. Dosya şu an Yargıtay'da. Sadece bir polisin öngörüsü üzerine ceza aldı. Haksızlığa uğradığını düşünüyoruz" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz