Antalya’da açık alanda denize karşı birer bira içen mimar Zafer Ülker ve ziraat mühendisi Mahir Güven’e, kanlarında 0.50 promilden daha düşük miktarda alkol çıkmasına karşın, 75’er lira ’sarhoşluk’ cezası kesildi.
Cumartesi akşamı 32 yaşındaki Zafer Ülker ve arkadaşı 36 yaşındaki Mahir Güven, ilk gençlik yıllarını yâd etmek için tarihi Kaleiçi Semti’ndeki Yat Limanı’nda bulunan amfitiyatroda bira içmeye indi. Büfeden aldıkları birer birayı denize karşı yudumlamaya başlayan Ülker ve Güven’in yanına gelen polis, kimliklerini aldı. O sırada tiyatroda bulunan yaklaşık 20 kişinin de kimlikleri toplandı. Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden gelen polis memurları daha sonra ekip otosunun yanına çağırdıkları kişilere alkolmetre üfletmeye başladı. Alkolmetreye üflemeyi reddedenler kan testi için hastaneye götürülürken, Mahir Güven’de 0.22 promil, arkadaşı Zafer Ülker’de ise 0.34 promil alkol çıktı. Polis, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun “Sarhoşluk” başlıklı 35’inci maddesinden işlem yaparak Ülker ve Güven’e 75’er lira para cezası kesti.
Araç kullansam ceza almazdım
Antalya’da iç mimar olarak görev yapan Zafer Ülker, ilgili maddenin sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişilere uygulandığını ve hatta bu maddede alkolün etkisi geçene kadar kişinin gözetim altında tutulması gerektiğini kaydetti. Kendilerinin sarhoş olmadıklarını ve kimseyi rahatsız etmediklerini belirten Ülker, “Böyle bir şeyle karşılaştığım için hâlâ şoktayım. Araç kullanırken denetime girseydim 0.50 promile kadar hakkım olacaktı, ceza almazdım” dedi.
35. madde huzur ve sükûnu bozan davranış arıyor
Kabahatler Kanunu’nun “Sarhoşluk” başlıklı 35’inci maddesi şöyle: “Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından elli Türk Lirası idari para cezası verilir. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur.” (Yasa metninde yer alan ceza miktarı güncellenerek bugün 75 lira olarak uygulanıyor.)
Yaşam alanları daraltılıyor
Ziraat mühendisi olan Mahir Güven, “Artık 2011’in Türkiyesi’nde rahat rahat sokaklarda kendinizi ifade edebilecek yaşam alanlarının daraltıldığını hissediyorum” dedi. Uygulamayı önce polisin yaptığı rutin bir kimlik kontrolü olduğunu sandıklarını söyleyen Mahir Güven, “Tiyatrodaki herkesin kimliklerini toplayan polis, 15- 20 dakika geçmesine rağmen hiçbir işlem yapmadı. Biraz daha bekletildikten sonra polisler, ekip arabasının arkasından alkolmetreyi çıkartarak herkesi sıraya dizdi. Saat 21.00 sıralarında ise herkes alkolmetreyi üflemek zorunda bırakıldı. İtiraz edenler hastaneye götürüldü. Bu çağda böyle manzara olur mu?” diye konuştu. Ülker ve Güven, polisin kestiği cezanın iptali için dava açacaklarını söyledi.