Karadeniz şehirlerinin ekonomi ve sanayi potansiyellerini görmek için bölgede gezilerini sürdüren Polonya Ankara Büyükelçisi Marcin Wilczek, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ile bir araya geldi. Görüşmede Büyükelçi Wilczek, Karadeniz Bölgesi illeri arasında gelişme bakımından en büyük potansiyeli Samsun’da gördüğünü söyledi. Ordu, Giresun ve Trabzon’un coğrafi problemleri bulunduğunu ifade eden Wilczek, Polonya ile Samsun arasındaki ekonomik işbirliğinin artırılması gerektiğini kaydetti.
Karadeniz gezisi kapsamında Polonya Ankara Büyükelçisi Marcin Wilczek, bölgenin en büyük şehri olan Samsun’un gelişmişliği ve kalkınma hamlelerini kendi gözüyle görmek için geldiğini belirtti. Polonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 600 yıla yaklaştığını ve 2014’de 600. yıl dönümünü kutlayacaklarını ifade eden Wilczek, “Tarihi alt yapı açısından Türkiye’de büyük bir tarih var. Bu nedenle iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirebiliriz. Aramızdaki dış ticaret hacmi 5 milyar dolara ulaştı. Bunu inşallah artıracağız. Ziyaretimin amacı hem şehrin potansiyelini görmek hem de düşüncelerinizi ve fırsatları nasıl gördüğünüzü öğrenmek, nerede yardımcı olabileceğimizi konuşmak. Geçen gün Trabzon ve ordudaydım. Gerçekten Samsun’da büyük potansiyel var. Coğrafya orada daha kötü." dedi.
Düzgün Türkçesiyle dikkat çeken Büyükelçi Wilczek, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’na Samsun’un gelir kaynağını, iş dünyasının en büyük problemlerini, gelen turist ve konsolosluk sayısını sordu. Wilczek, misafirperverlikten dolayı da teşekkür etti.
"SAMSUN’UN LOJİSTİK ÜS PROJESİ, ULUSAL ANLAMDA PROGRAMA ALINMIŞ BİR DURUMDA"
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ise büyükelçiye kentin avantajlarının yanı sıra ekonomi, sanayi, eğitim, turizm, tarım ve yabancı yatırım potansiyelleri hakkında bilgi verdi. Kamu ve özel sektörün sağlık yatırımlarından söz eden Murzioğlu, tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri sektöründe şehrin Türkiye’nin pilot bölgesi olduğuna dikkat çekti. Uluslararası bir proje olan Baltık denizi ülkelerinin Wiking projesiyle mallarını Samsun üzerinden Türkiye’ye ve Ortadoğu’ya ulaştıracağını kaydeden Murzioğlu, "Samsun’un lojistik üs projesi, ulusal anlamda programa alınmış bir durumda. Bu konuda büyük bir uğraş veriyoruz. 81 il içinde tüm ulaşım alt yapısına sahip 3 ilden birisi. Wiking projesi Samsun’dan gelecek. Bu da şehrimizin lojistikte ne denli önemli bir yerde olduğunu göstermektedir. Ancak Samsun’un sanayisini ekonomisini çok iyi yere getirecek argümanların başında sanayi geliyor. 5 tane organize sanayi bölgesi olmasına rağmen Türkiye’nin en büyük bin sanayi kuruluşundan 11-12 tanesinin şehrimizde olmasına rağmen sanayisini çok iyi yerlere getiremedik. 2011 yılında Türkiye’nin 135 milyar dolar ihracatı oldu. Kentimizin bundaki payı 447 milyon dolar. Yüzde 1 bile değil. İhracatımızı artırmak için sanayiyi artırmamız lazım. Devam eden yatırımlar bittikten sonra Samsun’un potansiyeli biraz daha büyüyecektir." ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz