YEMEK

Portakalın Faydaları Nelerdir?

Lezzeti ve sağlıklı oluşuyla özellikle kış aylarında herkes tarafından tüketilen bir meyvedir portakal.

Portakalın Faydaları Nelerdir?

Tam bir vitamin deposu olarak bilinen portakal, kışın yakalanabilecek hastalıklardan korunmak amacıyla insanların ilk başvurduğu besindir. Kimi zaman meyve olarak yenen portakal, kimi zaman ise suyu sıkılarak içecek olarak tüketilir. Lezzeti sayesinde tüketim alanı da genişlemiştir. Yemeklere lezzet vermesi amacıyla konulan portakal aynı zamanda pek çok tatlı, pasta ve kekle de çok yakışmaktadır. Özellikle hazır içeceklerin sağlığa olan zararları düşünüldüğünde portakal suyunun çocuklar için vazgeçilmez bir içecek olduğu söylenebilir. Kış aylarında hastalanacağımızı hissettiğimiz anda da ilk başvuracağımız meyve portakal olmaktadır. Portakal vitamin deposu oluşu ve pek çok tüketim alternatifi bulunuşuyla eşsiz bir meyvedir.

Portakalın Sağlığa Etkileri

  1. Soğuk Algınlığı

Kışın soğuk havalarda hastalıklardan korunmak zorlaşır. Bunun sonucunda da nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar baş göstermeye başlar. İşte tam da bu noktada portakal insanların imdadına yetişir. Tam bir C vitamini deposu olan portakal, kış aylarında vücudumuzu hastalıklardan korumaktadır. Hastalığa yakalanmayı engelleyen portakal, aynı zamanda da hastalığa yakalanıldığı takdirde iyileşmeyi kolaylaştırır ve hızlandırır. Gribal enfeksiyonları önlemesinin yanı sıra vücudu zinde tutar.

  1. Cilt

Portakal cilt sağlığında da oldukça önemli bir yere sahiptir. İçeriğindeki C vitamini sayesinde cildin canlılığını korur. Akne tedavisinde de etkisinden söz edilmektedir. Ciltteki gözeneklerin açılmasını sağlayarak cildin hava almasına ve nemlenmesine olumlu etki sağlar. Portakalın düzenli olarak tüketimiyle cildin parlaklığı artmakta, ölü hücreler temizlenmekte ve cilt güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmaktadır. Cildi nemlendirmesiyle ciltte meydana gelebilecek birtakım hastalıkların önüne geçilebilmesinde de portakal etkin rol oynamaktadır.

  1. Sindirim Sistemi

4

Portakal kolay sindirilebilmesinin yanı sıra içeriğinde sindirimi kolaylaştıran maddeleri de barındırmaktadır. Bu sebeple sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlayan portakal, sindirim sıkıntısı yaşayan kişilerin imdadına yetişmektedir. Düzenli portakal tüketimiyle birtakım sindirim sorunlarının önüne geçilebilir.

  1. Bağışıklık Sistemi

Kış aylarında soğuk algınlığının önüne geçmek için tükettiğimiz portakal, içeriğinde bolca bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemine de katkı sağlar. Vücudun direncinin artmasını sağlayan portakal, hastalıklara yakalanma konusunda da büyük bir önleyici rol oynamaktadır.

  1. Böbrek

6

Portakalın düzenli şekilde tüketilmesiyle böbrek taşı rahatsızlığı olan hastalara böbrek taşını dökme konusunda yardımcı olduğu gözlenmiştir. Aynı şekilde böbrek kumu dökülmesinde de etkisi olan portakalın yalnızca doğru şekilde, miktarda ve düzende tüketilmesi gerekmektedir.

  1. Kanser

7

Portakal içeriğindeki maddeler sayesinde birtakım kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır. İçeriğindeki maddelerle ve C vitaminiyle vücuttaki hücreleri koruyarak kanser riskinin oluşmasının önüne geçmektedir.

  1. Kemik

8

Portakalın kemiklere de iyi geldiği saptanmıştır. Özellikle gelişme çağındaki çocukların kemik gelişimleri konusunda büyük bir faydası bulunmaktadır. Bu yüzden portakal çocukların sıklıkla tüketmesi gereken bir meyvedir.

Portakalın Diyetinizdeki Önemi 9Özellikle kış aylarında diyet yapanların vazgeçemediği bir besindir portakal. İçeriğindeki lifler sayesinde diyetin gidişatına olumlu yönde katkıda bulunur. Portakalı ister sadece meyve olarak, isterseniz suyunu sıkıp portakal suyu olarak isterseniz de salatalarınızda tamamlayıcı olarak kullanabilir ve harika bir diyet öğününe sahip olabilirsiniz.

Fazla Portakal Yemenin Zararı Var Mıdır? Portakal esasen sağlıklı bir besindir. Ancak her aşırı tüketilen besinde olduğu gibi portakalın da aşırı tüketiminde birtakım rahatsızlıklar baş gösterebilir. Özellikle fazla şeker içermesi sebebiyle şeker hastaları için riskli bir meyve olabilir. Benzer şekilde asit içermesi sebebiyle mide rahatsızlığı olan hastaların ve çocukların tüketiminde dikkatli olunması gerekmektedir. Hali hazırda bir rahatsızlığınız bulunmaktaysa bir besini tüketmeden önce doktorunuza başvurmanız oldukça yararlı ve önemli olacaktır. Portakal tüketiminiz neticesinde birtakım rahatsızlıklar baş gösterdiyse eğer ki yine aynı şekilde doktorunuza danışarak tavsiye almanız gerekebilmektedir.

Portakalın Besin Değerleri 100 g portakalda;

  • Kalori (kcal): 47
  • Toplam yağ: 0,12 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 0 mg
  • Potasyum: 181 mg
  • Karbonhidrat: 11,75 g
  • Lif: 2,4 g
  • Protein: 0,94 g
  • A vitamini: 225 mg
  • C vitamini: 53,2 mg
  • Kalsiyum: 40 mg
  • Demir: 0,1 mg

En Çok Aranan Haberler