HABER

Pozitif ayrımcılık genişledi

Pozitif Ayırımcılığı düzenleyen Anayasa’nın 10. Maddesinin kapsamı da genişletildi.

ANKARA (ANKA) - TBMM Anayasa Komisyonu, Anayasa değişikliği teklifinin ikinci gününde maddelerin görüşülmesine geçti. Teklifin birinci maddesi değiştirilerek kabul edildi. Pozitif Ayırımcılığı düzenleyen Anayasa’nın 10. Maddesinin kapsamı da genişletildi. Maddeye çocuklar, yaşlılar, özürlülerin yanı sıra, harp ve vazife şehitleri, dul ve yetimler ile malül ve emekliler de dahil edildi.

TBMM Anayasa Komisyonu Burhan Kuzu Başkanlığı’nda toplandı. Komisyon, Anayasa değişikliği teklifi üzerindeki görüşmeleri maddeler üzerinde devam ediyor. Hükümet adına toplantıyı Devlet Bakanı Hayati Yazıcı katıldı.

-TARTIŞMALAR-

Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi üzerinde konuşan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, yapılan değişikliklerin ne anlamda gerçekleştirildiğini sorarak, “Kendinize yeni zırhlar yaratmak için yapılan bu değişiklikler kapsamında, siyasi anlayışı sorgulamamız gerekir. Dokunulmazlıklara niye dokunmuyoruz” dedi. Kart şöyle devam etti:

“Pozitif ayrımcılıkta, eşitlik diye bir düzenleme getiriliyor. Çocuklar ve yaşlılar için bu madde engel mi? Bu maddenin halk oylamasındaki amacı; ‘evetleri’ çoğaltmak için getirilen bir düzenleme. Bu düzenlemeyi referanduma götürmek başlı başına bir muamma. Bu maddeyle getirilmek istenen başka bir amaç mı var.”

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da, bir Anayasada düzenlenmemesi gereken ayrıntılara girildiğini savunarak, “Böyle Anayasa olmaz” sözleri üzerine, Komisyon Başkanı Kuzu, “Olmaz ama 367'den sonra böyle oldu” karşılığını verdi.

-ÇUVAL İÇİNE DOLDURULMUŞ AĞZI BÜZÜLMÜŞ-

Konuşmasına devam eden Bal, “Niyetin halis olmadığını” öne sürerek, “Bizim böyle bir işe 'evet' dememiz mümkün değil” dedi. Bal, AKP’nin kutuplaşma yaratarak, geçmişte oy aldığını, yine aynı oyunu oynamaya çalıştığını söyledi. Bal, “Bu yol hayırlı bir yol değildir. MHP hiçbir şekilde katkı vermeyecektir. Biz en büyük standartlarda bir Anayasa yapılsın istiyoruz. Devletin vatandaşına hizmet ettirecek bir Anayasa istiyoruz. MHP olarak usulüne de içeriğine de karşıyız. Bu Anayasa milletin ihtiyacı doğrultusunda değil, AKP’nin ihtiyacı doğrultusunda hazırlanan bir Anayasa değişikliği. Çuval içine bir şeyler doldurularak ağzı büzülmüştür” diye konuştu.

AKP Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ise madde ile kadınlar lehine düzenleme getirildiğini anlatırken, CHP’li Kart'ın, “gerisinde ne var” sorusunu Türkmenoğlu, “Röntgenini mi çekeceğiz? Madde çok açık. Farklı arayışlara girmeye gerek yok” karşılığını verdi.

-DIŞI ŞEKER İÇİ ZEHİR-

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, maddeyi “hapı yutturmak için dışına konulmuş şeker” olarak nitelendirerek, “İçi zehirdir” değerlendirmesi yaptı.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, tepkisel bir Anayasa çalışmasının söz konusu olduğunu savunarak, Dünyanın hiçbir yerinde temel hakların referandum konusu yapılmadığını belirtti.

AKP Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu da, zaman zaman esprilerle müdahale edilen konuşmasında, değişikliğin gelecek döneme bırakılması dışında CHP ve MHP'nin “söylediklerinin hoşuna gittiğini” belirtti. Durdu, “Allah bize bu görevi vermiş. Biz, Recep Tayyip Erdoğan, siz de Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli'yi dinlemeyin. Hukukçu kimliğimizle bu işi bitirelim” çağrısında bulundu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, maddedeki düzenleme ile Anayasa Mahkemesinin denetim alanının sınırlandırıldığını, mahkemenin iradesinin hedef alındığını öne sürdü.

-“SİZ KİMSİNİZ” TARTIŞMASI-

Yeniden söz alan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “Sayın Cumhurbaşkanı kanuna karşı hile yoluyla Anayasa Mahkemesine yedek üye atıyorsa, 'imza tartışmalarına bir çizik atın' diyorsa, biz size niye güvenelim” sözleri üzerine AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen, “Biz size niye kendimizi ispat etmekle mükellef olalım? Siz kimsiniz? Cumhuriyetin sahibi misiniz? Çok çirkin bir ifade” sözleriyle karşılık verdi. Kart ise AKP’li Bilen’in sözlerine, öyle bir kompleksin içinde olmadıklarını, sözlerinin başka yerlere çekilmemesi getirdiğini belirterek, “Ben devletin sahibi olmaktan söz etmiyorum. 'Devlet benim' demiyorum. Demokrasideki uzlaşma kavramından söz ediyorum. Demokrasi araç olarak kullanılıyorsa, onlarca somut örnek yaşanıyorsa, bizde güvensizlik doğmasının doğal olduğunu ifade ediyorum” dedi.

CHP Mersin milletvekili İsa Gök, “Hiç kimse CHP'ye 'siz kimsiniz ki' demesin. Bunun hesabını sorarız. Herkes haddini bilsin” sözleriyle Bilen’e tepki gösterdi.

Manisa Milletvekili Şahin Mengü de söz alarak, batının Türkiye'ye dayattığı bir “azınlık” kavramı olduğunu söylerken, Türkiye'nin buna karşı çıkması gerektiğini belirtti. Mengü, “İktidar çıkıp, batıya 'benim azınlık anlayışım budur' demeli, onların azınlık anlayışını kabul etmemeli. Bez çadır ve bedevi ülkesi değiliz” diye konuştu.

-BİZİ DE EN AZ SİZİN KADAR VATANSEVERİZ-

AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen,CHP’li milletvekillerinin Anayasa değişikliği teklifine yönelik eleştirilerinden rahatsız olduğunu dile getirerek, “Bizi de en az sizin kadar vatansever olarak görün. Bu Anayasadan (82 Anayasası) en çok çekenler solcular ve ülkücüler değil mi? Bizler de muhafazakarlar da sıkıntı çektik ama siz daha çok çektiniz. Bunun değiştirilmesi doğru değil mi” dedi.

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Anayasa'nın başlangıç metninde değişiklik yapan önerge verdi. Ancak, Komisyon Başkanı Kuzu, önergelerin, teklifteki maddeler ile ilgili verilebileceğini belirterek, önergeyi işleme koymadı.

Uzun süren konuşmaların ardından CHP ile AKP’li milletvekilleri, madde üzerinde değişiklik yapılması amacıyla önerge verdi.

AKP’li milletvekillerinin verdikleri ve kabul edilen önergeyle; maddede yapılan değişiklikle, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gazilere de “pozitif ayrımcılık” uygulanacak. Buna göre, Anayasa'nın 10. maddesine, “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür" şeklindeki 2. fıkrasına, "Bu maksatla alınacak tedbirler, eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. Çocuklar, yaşlılar ve özürlüler ile harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz” ibaresi eklendi.

Verilen aranın ardından, komisyon çalışmalarına devam ediyor.(ANKA)

En Çok Aranan Haberler