Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi Seyhan Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi koordinatörü Prof. Dr. Hande Gülcan, ''Yaşama pamuk ipliği ile bağlı olan prematüre bebeklerin bakımı zorlu bir yolculuk gibidir ve sabır ister. Bu süreç içinde bebekleri ile ilgili ayrıntılı bilgilendirme, ailelerin kaygılarının azaltılmasında ve sabırlı bekleyişlerinde onlara yardımcı olacaktır'' dedi.
Prematüre doğum: Anne karnından dış dünyaya erken geçiş
Prematüre olarak dünyaya gelen bebekler, doğdukları gebelik haftalarına bağlı olarak organ sistemleri henüz tam olgunlaşmadan doğarlar. Bundan dolayı ne kadar erken doğarlarsa doğum sonrası karşılaşabilecekleri sorunlar da o kadar yoğun ve ciddidir. Günümüzdeki tıbbi ve teknolojik yeni yaklaşımlar sayesinde bu bebeklerin mümkün olduğunca en az sorunla ya da sağlıklı olarak büyümeleri hedeflenmektedir.
Beslenmenin önemi
Prematüre bebeklerin beslenmesinin önemine dikkati çeken Prof. Dr. Gülcan, şöyle devam etti:
''Bebekler için anne sütü ile beslenme çok önemlidir, ancak prematüre bebeklerde daha da çok önem arz eder. Her bebeğin annesinin sütü diğerinden farklı özelliktedir. Çünkü her bebeğin annesinin sütü kendi bebeğine özeldir. Özellikle anne sütüyle beslenen prematüre bebeklerde beslenme problemleri ve enfeksiyonlar daha az görülmektedir. Emzirme de anne- bebek arasındaki duygusal bağın güçlenmesi ve anne sütünün üretiminin uyarılması, çoğalması açısından çok önemlidir."
Bakımına özen gösterilmeli
Bebeklerin eve çıktıktan sonra ailelerin beslenme, uyku düzeni, solunum takibi, banyo, evin ısısı, giyimi, tırnak ve cilt bakımı, ağız, göz ve burun bakımı ve özellikle enfeksiyonlardan koruma açısından yakından takip edilmesi gerektiğini belirten Gülcan, özellikle prematürelerin bağışıklık sistemi tam gelişmediğinden ziyaretçilerin ve okul çocuklarının bebeği görmek istemelerine karşı hassas davranılması gerektiğini söyledi.
Prematüre bebeklerin izlemi
Yoğun bakımdan taburcu olan bebeklerin evdeki takibinin yanısıra belirli bir düzende poliklinik takipleri ile izlenmesini tavsiye eden Gülcan, şöyle devam etti:
"Prematüre bir bebeğin taburculuk sonrası takibinde özellikle ilk 1 yıl oldukça önemlidir. Sonraki izlemlerinde de öncelikle genel sağlığı, büyümesi, gelişimi, beslenmesi , aşı uygulamaları ile görme ve işitmeleri yönünden değerlendirilmelidirler. Bunun yanında yoğun bakım sürecinde problemli olan bebeklerin uzun dönemde karşılaşacağı sorunlar olan kronik akciğer hastalığı, görme ve işitme problemleri ile olumsuz nörolojik gelişimleri açısından ilgili bölümler tarafından düzenli takipleri yapılmalıdır."